Arhiva

Šta dalje? Predstavljamo vam Mašinski fakultet u Tuzli
Danas na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli studira približno 700 studenata na sva tri odsjeka i ciklusa studija. U skladu sa strategijom Univerziteta, Mašinski fakultet ostvaruje široku saradnju sa drugim Fakultetima u zemlji i inostranstvu.

Nastava se na odvija prema modernim nastavnim planovima i programima, usaglašenim sa sličnim u zemlji i inostranstvu. Pri završetku ovog fakulteta, izuzetno mali broj studenata  ne pronađe zaposlenje, što je više nego dobar razlog za upisati baš ovaj fakultet.

Mašinski fakultet posjeduje i laboratorijski kompleks koji čine više od 7 laboratorija. Uz to, njeguju izdavačku djelatnost i naučno istraživačku tradiciju.

Možda će Vas zanimati i:

Slađan Lovrić, prodekan za nastavu i studentska pitanja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli ističe da kvalitet studija proizilazi iz njegove tradicije.

Studij mašinstva u Tuzli datira od davne 1961. godine kada je otvoren prvi stepen mašinskog smijera u rudarstvu pri Rudarskom fakultetu u Tuzli, a 1974. otvoren je drugi stepen rudarsko mašinskom smijera. Od 1987. godine osniva se studij mašinstva u sklopu Fakulteta elektrotehnike i mašinstva, Odsjek energetsko mašinstvo. U sljedećoj fazi, 1997. godine formiran je Mašinski fakultet sa dva odsjeka. Od 2000 godine organiziranjem javnog Univerziteta u tuzli po savremenom organizacionom modelu, Mašinski fakultet čini jednu od njegovih organizacionih jedinica, a 2003. godine formiran je novi Odsjek mehatronika, objašnjava Lovrić.

Na sva tri odsjeka nastava se izvodi dvije godine zajednički, dok se na trećoj i četvrtoj godini dijele prema stručnim predmetima.

Na Odsjeku za energetsko mašinstvo radi se na vođenju projekata, eksperimenata, energetskih termotehničkih postrojenja, konstrukcija, strojeva. Osim zajedničkih predmeta koji se slušaju prve dvije godine, studenti na trećoj i četvrtoj slušaju stručne predmete. Na Odsjeku za Proizvodno mašinstvo, prve dvije godine su zajedničke, a na završim dolaze stručni predmeti kao što su: Proizvodni sistemi, tehnologija rezanja, reverzibilno inžinjerstvo itd. Na Odsjeku za mehatroniku, rekao bih da je to interdisciplinarno tehničko i  naučno područje na kojem se susreću i integriraju mašinske, elektroničke i informatičke discipline. Granice je sve teže uočiti i mehatronika ih kroz timski rad sve više briše.  Zato studij Mehatronike ima i veliku podršku privrede, ističe Lovrić.

On naglašava kako je još jedan od pozitivnih trendova za obrazovanje i to da je na Mašinskom fakultetu moguće studirati sva tri ciklusa studija, a nastava se izvodi već godinama kontinuirano.

Ono što je bitno reći je da Mašinski fakultet UNTZ diplome ne daju „onako“, nego studenti stiču te diplome svojim znanjem. Studenti koji završe Mašinski fakultet UNTZ nema ih puno na Birou za nezaposlena lica. Dakle, ako ih ima, onda je to jedan manji broj onih koji su u skorije vrijeme završili fakultet pa čekaju da se zaposle, zaključuje Lovrić.

Veliki broj studenata, prema riječima prodekana za nastavu i studentska pitanja, nakon završetka Mašinskog fakulteta ima mogućnost da radi izvan granica BiH, prepoznatljivi su na tržištu rada i traženi  kao vrhunski inžinjeri.

Za sve dodatne informacije o studiji, odsjecima, predmetima i planu i programu rada, možete dobiti na web stranici Mašinskog fakulteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button