Lifestyle

Ghebreyesus: Postoji izlaz iz pandemije, širenje virusa može se kontrolisati













Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da se pandemija COVID-19 globalno pogoršava i da se stvari još neko vrijeme neće vratiti na stanje kakvo je bilo prije pandemije.

Ipak, Ghebreyesus je rekao da postoji izlaz iz pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše širenje virusa čak i u mjestima gdje je ogroman broj zaraženih, javio je AP.

Na konferenciji za novinare, koja je održana danas, prvi čovjek EWHo-a rekao je da “neće biti povratka na ranije normalno stanje u doglednoj budućnosti”.

Naveo je da, iako su brojne zemlje, posebno u Evropi i Aziji, dovele epidemiju pod kontrolu, previše drugih praksi uzrokuje povećanje broja zaraženih.

On je također kritikovao političke lidere zbog miješanih poruka o koronavirusu što dovodi do narušavanja povjerenja, ali nije prozvao poimenice nijednog političara.

Ghebreyesus je pozvao zemlje da usvoje sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje ogromnog broja slučajeva u mnogim zemljama, napominjući da otprilike polovina svih novih slučajeva sada dolazi iz SAD-a.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button