IstaknutoKulturaTuzlaVijesti

Izložba “Yves Saint Laurent” svečano otvorena u Ateljeu Ismet Mujezinović










Fotografije su nastale tokom 30 godina saradnje i praćenja rada Saint Laurenta, njegovih izložbi i dešavanja iza kulisa.

U partnerstvu sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, Akademija VII predstavlja „Yves Saint Laurent Alexandra i Pierre Boulat“. Alexandra i Pierre su napravili opsežnu zbirku fotografskih radova koji bilježe najznačajnije trenutke u karijeri francuskog modnog dizajnera i kostimografa.

Možda će Vas zanimati i:

Fotografije su nastale tokom dugogodišnje saradnje i praćenja rada Saint Laurenta, njegovih izložbi i dešavanja iza kulisa.

 „Danas imamo jednu zaista interesantnu izložbu, riječ je o izložbi o najvećem modnom dizajenru Saint Laurentu. To je ustvari izložba fotografija Alexandre i Pierra Boulata, to su otac i kćerka koji su fotografisali Saint Laurenta tokom njegove karijere, od 1962 do 2002. godine.”

“Prvo je Pierr Boulat fotografisao sve ono što je Sain Laurent radio u svom profesionalnom dijelu života, nakon toga je to nastavila njegova kćerka tako da se njih dvoje dugih 40 godina bilježili sve ono što je Saint Laurent radio, tako da je fantastičan spoj, ovdje imamo spoj modnog dizajna i spoj umjetničkih fotografija i ova izložba zahvaljujući Ambasadi republike Francuske i Francuskog instituta, je došla ovdje u Tuzlu, prije je bila izložena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, tako da im se ovom prilikom zahvaljujem i evo danas će posjetitelji moći da uživaju u kadrovima radne atmosfere Saint Laurenta.“ – rekao je direktor Centra za kulturu Edin Jahić.

Prikazana umjetnost istražuje razvoj dizajna, estetike i pomicanje granica mode tokom prošlog vijeka.

Izložba traje do 17. aprila, a ukolio želite da saznate još više o  životu i radu ovog modnog dizajnera, preporučujemo i francuski film „Yves Saint Lorent“ koji je izašao 2014. godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button