Bivši ministar priveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo (VIDEO)

Bivši ministar priveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo (VIDEO)


Njega će ispitati postupajući tužilac radi donošenja eventualne odluke o predlaganju mjera za osumnjičenog Radivojevića s kojima će se obratiti sudu.
Desnica Radivojević

U nastavku operativne akcije “Farmer”, policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo jučer na području Republike Srpske uhapsili Radivojevića.

Sumnjiči se da je počinio krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. i “Prijevara” iz člana 294. KZFBiH.

Radivojević, bivši visoki funkcioner SDA, bio je član Vlade FBiH Nermina Nikšića, a nezvanično se saznaje da je uhapšen zbog sumnje da je posredovao u nezakonitoj prodaji donirane poljoprivredne mehanizacije.

Operativnu akciju “Farma” zajednički su u nedjelju proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a vezano za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela te u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.

Navedene osobe se sumnjiči da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti većoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS jučer je predložio Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za trojicu osumnjičenih uhapšenih u akciji “Farmer“. Pritvor je predložen za Ivicu Mladinu, Refika Džafu i Vahida Jašarevića.

Za Mladinu, koji je tada bio savjetnik Nermina Nikšića u Vladi FBiH, je predložen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Za Džafu i Jašarevića se traži pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Za osumnjičene Mehmeda Nikišića, Abdulaha Tutmića, Vahida Jašarevića, Husejina Selimovića i Envera Smajića su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Na jučerašnjem ročištu zu Kantonalnom sudu istaknuto je da vrijednost nezakonito stečene koristi koju je ostvarila osumnjičena grupa iznosi više od milion maraka. NR Kina 2014. godine donirala poljoprivrednu opremu i mehanizaciju u vrijednosti većoj od šest miliona maraka.

Klix.ba

Facebook Comments