KulturaPreporučujemo

Večeras gostuje Zijah Sokolović s predstavom ”Međuigra 0-24” na 17.TKT Fest-u

Produkcijom iz Hrvatske, Gradskog kazališta ”Joza Ivakić” iz Vinkovaca, sinoć se na sceni Teatra kabare Tuzla, u okviru 17. TKT Fest-a, uprizorio kultni dramski tekst autora Tennessee Williams-a ”Staklena menažerija”. Direktor pozorišta, Zdenko Rečić, ističe da je riječ o jednoj od jačih produkcija i da već planiraju naredne projekte u koprodukciji s drugim pozorištima. Svojom predanošću glumačkoj igri i kreacijama likova predstavili su se tuzlanskoj publici Areta Ćurković, Matea Marušić, Vladimir Andrić i Ivan Vukelić. Predstavu je režirao Dražen Ferenčina. Glumci su naveli da im je publika bila bliže nego inače, ali da je utoliko lakše bilo prenijeti emocije i razmišljanja likova. Za sam tekst ističu da je uvijek aktuelan i da što je svijet okrutniji da je Staklena menažerija potrebnija.

Večeras će se na sceni Teatra kabare Tuzla, s početkom u 19 30, cabaretom MEĐUIGRE 0 – 24 gdje je redatelj i glumac Zijah A.Sokolović obilježiti 50-ta obljetnica njegovog umjetničkog rada.

Možda će Vas zanimati i:

Sociolozi i znanstvenici  danas u mnogobrojnim istraživanjima  i analizama tvrde da je društvo onoliko zrelo koliko ima cabareta. Da bi publiku ne samo poticao, nego i utjecao na nju, pretvara se u prostor koji vibrira energijom, bujnošću i originalnošću. Zijah  Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovaj puta u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga  na književno kritično satirični način komentirat će političke događaje i društvena stanja.

Zijah A. Sokolović je rekao:

„Moj kabare, “Međuigre 0-24”, želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti. Cervantesove “međuigre” su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava kao odmor za gledatelje. “Međuigre 0-24” su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikiv životnih obveza. “Međuigre 0-24” su sastavljene od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu kabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave.  Osnovna ideja „Međuigri 0-24“, u galopu civilizacije i poplave kapitalizma, je da čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir. Sad nije vrijeme…sad nije vrijeme…sad je kasno!“

Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Molimo cijenjenu publiku da na vrijeme preuzmu svoje rezervisane ulaznice, najdalje 60 minuta prije zakazanog termina izvođenja predstave, u suprotnom organizator ima za pravo da ih distribuira dalje prije početka predstave. Svoje ulaznice možete preuzeti svakim danom u terminu od 12 do 19 sati na biletarnici Teatra kabare Tuzla (Hotel Tuzla).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button