Sport

Goran Jurčenko novi pomoćni selektor ženske reprezentacije BiH
Prethodnih sezona mediji su zamjerili KS BiH što treneru aktuelnih prvakinja BiH ŽKK RMU Banovići, Goranu Jurčenku nije ponuđena selektorska pozicija niti u jednoj selekciji ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ove godine, u mnogo čemu je nova postava Saveza napravila korak naprijed, pa i u ispravljanju ove, prema predstavnicima medija, greške.

Goran Jurčenko, skupa sa dosadašnjim glavnim selektorom ženske A reprezentacije BiH, Goranom Lojom, vodiće naš nacionalni tim.

Možda će Vas zanimati i:

On je košarkaški stručnjak sa 23-ogodišnjim iskustvom u ženskoj košarci i sa nizom osvojenih trofeja s tuzlanskim Jedinstvom i Banovićima. Mlađe kategorije Jedinstva pod njegovim vodstvom su redovno bile među najboljima u državi. Kada je preuzeo prvi tim, odveo ih je u regionalnu, tada Trocal ligu, kao prvi klub ih BiH koji je nastupio u jednom takvom takmičenju. Jedinstvo je, s njim na klupi, osvojilo i Kup BiH 2010.

O uspjesima koje je Jurčenko ostvario sa ŽKK RMU Banovići u posljednje četiri sezone uveliko se zna. Njegov tim je prošlu sezonu završio da omjerom pobjeda i poraza 27:0, a i ove godine su bez poraza u domaćem Prvenstvu. Osvojio je duplu krunu prošle godine, odbranio titulu osvajača Kupa BiH u 2019, a vrlo je izvjesno da će odbraniti i titulu prvaka. Iza njih je odigrana i prva sezona u regionalnoj WABA ligi gdje su se takmičili sa još 7 najboljih timova na Balkanu. Ekipa koju vodi je proglašena najboljom u cijeloj BiH u 2018. godini od strane Olimpijskog komiteta i Sportskog saveza BiH.

“Nisam nikome zamjerio što nikada do sad nisam dobio poziv za selektorsku poziciju, ali mi nije bilo jasno da uspjesi koje sam ostvario i ranije, a pogotovu sa ekipom Banovića u zadnjih par sezona nisu bili dovoljni da me neko u Savezu uzme u obzir“, kaže Jurčenko i dodaje da je rado prihvatio ponudu za pomoćnu selektorsku poziciju ove godine.

“Mislim da naša ženska reprezentacija ima mnogo potencijala da u narednom periodu napravi velike rezultate. Nakon što je ekipa koju vodim napavila historijske uspjehe, želim dati svoj doprinos i u reprezentaciji. Moje iskustvo može samo pomoći našem nacionalnom timu, a nikako odmoći”, iskren je novi pomoćni selektor Zmajica.

Stanje u KS BiH se popravlja otkako je obnovljena postava u Upravi. Malim i sigurnim koracima ide naprijed. Ženska A reprezentacija, u posljednjim kvalifikacijama za EP napravila je solidan rezultat, a u planu je plasman na naredno prvenstvo.

“Imamo kvalitetan igrački kadar, to je neosporno. Kad još malo poradimo na izboru i konačnom rosteru, nadam se da ćemo napraviti rezultate koje i mi sami, a i publika u BiH očekuje”, zaključuje Jurčenko.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button