Svijet

DRAMA NA AMERIČKIM BERZAMA: Donald Trump “olakšao” Zuckerberga za dvije, a Gatesa za milijardu dolara













Pet stotina najbogatijih ljudi na svijetu izgubilo je ukupno 35 milijardi dolara nakon pada vrijednosti akcija na berzama u SAD i drugim zemljama 17. maja, zbog skandala u vezi sa administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Jedan od osnivača kompanije “Facebook” Mark Zuckerberg izgubio je dvije milijarde dolara. Bogatstvo milijardera sada iznosi 62,3 milijarde, dok su akcije “Facebooka” pale za 3,3 posto.

Jeff Bezos, koji se nalazi na čelu kompanije “Amazon”, za 1,7 milijardi dolara je “siromašniji” i ukupna vrijednost njegove imovine sada iznosi 81,9 milijardi dolara.

Najbogatiji čovjek na planeti Bill Gates izgubio je, prema procjenama, milijardu dolara, jer su akcije kompanije “Microsoft” pojeftinile za dva posto.

U ovom trenutku, njegova imovina se procenjuje na 86,8 milijardi dolara. Kako navodi agencija “Bloomberg”, ukupno bogatstvo najvećih milijardera iznosi 4,9 biliona dolara.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nalazi se na udaru medija i dijelova obavještajne zajednice SAD zbog, do sada, nedokazanih optužbi da su ruski hakeri pomagali Trumpovu izbornu kampanju.

U političkom fokusu su i tvrdnje neimenovanih izvora da je Trump odao neke obavještajne tajne ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u vezi sa “Islamskom državom”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button