Izbori se za ravnopravnost: Danas se u gradovima BiH poptisuje peticija

Danas je u gradovima širom Bosne i Hercegovine počinju ulične promocije kampanje ”IZBORI SE ZA RAVNOPRAVNOST” koja je zvanično počela 08. marta. Cilj kampanje je prikupiti 100 000 potpisa podrške peticiji kojom će se podstaknuti donosioci odluka na puno poštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini.  U Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH piše da jednaka zastupljenost muškaraca i žena u politici postoji kada je jedan od spolova zastupljen sa 40% od ukupnog broja kandidata i kandidatkinja. Niti u jednoj od 14 vlada u Bosni i Hercegovini član 20 Zakona o rodnoj ravnopravnosti nije ispoštovan.

Kampanja ”IZBORI SE ZA RAVNOPRAVNOST” okupila je ukupno 60 volontera i volonterki koji izlaze na ulice u gradovima širom Bosne i Hercegovine i prikupljaju potpise podrške peticiji. Volontere i volonterke ćete prepoznati u Vašem mjestu po majicama na kojima piše ”JEDNAKO VRIJEDIMO” što je i ključna poruka kampanje jer i muškarci i žene, samo kao ravnopravni partneri, mogu mijenjati svijet.

 

Peticiju možete potpisati u:
Sarajevu (ispred SCC-a od 12h)
Banja Luci (Trg Krajine od 11h)
Zenici (Trg Alije Izetbegovića od 13h)
Bihaću (Trg Kralja Tvrtka I od 12h)
Tuzli (Korzo od 12h)

Jednako vrijedimo

Kako biste pokazali da ste dio ove velike priče, nakon što potpišete peticiju, fotografišite se sa jednim od hashtag-ova #JednakoVrijedimo ili #IjaSamTuZanJu i pozovite Vaše prijatelje da i oni učine isto. Dokažimo da jednako vrijedimo. Za bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Za našu budućnost!

Za više informacija posjetite web stranicu IZBORI SE ZA RAVNOPRAVNOST,  a ukoliko imate kakvih pitanja, ideja ili prijedloga pišite na ravnopravnost@izborise.com , a kampanju pratite  i na društvenim mrežama kako biste bili u toku sa svim aktivnostima.

Kampanju Izbori se za ravnopravnost sprovodi NVO Radio Kameleon-Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije u sklopu projekta ”Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.