Vijesti

Blog Matta Fielda: Građanima u USK smo rekli da nisu sami

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field prošle sedmice posjetio je Unsko-sanski kanton kako bi se upoznao šta je Ujedinjeno Kraljevstvo uradilo u tom kantonu u pružanju podrške lokalnim zajednicama, napisao je ambasador Field na svom novom blogu pod nazivom “Niste sami”.

On je ocijenio da je iz sastanaka sa lokalnim predstavnicima vlasti, uključujući i premijera kantona i nekoliko načelnika, shvatio veličinu izazova sa kojim se suočava USK. Slučajno, zbog geografskog položaja i odluka koje se donose negdje drugo, našli su se suočeni sa velikim brojem migranata u tranziciji, uključujući i maloljetnike bez pratnje i roditelje sa djecom, koji pokušavaju doći do zemalja Evropske unije, zapisao je Field.

Možda će Vas zanimati i:

Ambasador Field je istakao da je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) bila među prvima koji su pomogli, sa koordinacijom postojećih i novih opcija za podršku.

Podsjetio je da su se zajedno sa lokalnim vlastima usmjerili na obezbjeđivanje smještaja za migrante kako ne bi boravili u parkovima i šatorima, nego u javnim zgradama prilagođenim za njihov smještaj.

– Lično sam se uvjerio da, zahvaljujući napornom radu velikog broja ljudi, svi migranti su smješteni u sigurne i čiste zgrade, te imaju pristup socijalnim službama, kao i obrazovanju – napisao je ambasador.

Napomenuo je da dok značajniji akteri planiraju dugoročnu podršku, posebno EU koja je prošle godine izdvojila 9,2 miliona eura za BiH a 13 miliona eura za ovu godinu za obezbjeđivanje hrane, odjeće, prekrivača, higijenskih potrepština, zaštite i hitnog smještaja, Ujedinjeno Kraljevstvo je uložilo 565.000 funti (1,2 miliona KM) u projekte koje su građani tog područja podržali, jer su upravo oni osjetili najveći teret migracija.

– Sa ovim novcem uspjeli smo očistiti park i popraviti spomen-ploče, popraviti javnu rasvjetu, obezbijediti novu sanitetsku opremu, obnoviti stadion i podržati manje projekte kojima se kroz muziku i kulturu jačaju veze unutar zajednice. Shvatio sam i da su intervencije i projekti poput naših, u najboljem slučaju, samo djelimično rješenje. Građani u USK misle da su prepušteni sami sebi, da se sami bore sa problemom koji samo prolazi kroz njihov kanton, i pozdravili su naše projekte jer smo im na taj način rekli “niste sami”. A ono što im je zaista potrebno je puno veća podrška ostatka zemlje, državne i entitetskih vlada, kako bi odgovorili na izazove koji su pred njima, od finansijskih do onih vezanih za ljudske resurse – napisao je ambasador Field na svom novom blogu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button