SvijetVijesti

VIŠE NEĆETE SMJETI DA CITIRATE ANDRIĆA, MEŠU, DUŠKA RADOVIĆA: Pravila važe za cijeli svijet!
Internet nam više neće dozvoljavati da objavljujemo citate i replike, gifove i slike jer je sve to prema novoj direktivi plagijat!

Od sada ćemo morati da se oprostimo čuvenih replika iz filmova i serija koje smo često citirali u našim objavama na internetu, a Google i slilčne kompanije trebalo bi da se obavežu da uklanjaju sadržaje za koje autori nisu izdali dozvolu objavljivanja.

Teško nam pada i sama pomisao da više nećemo moći da citiramo replike iz filmova i serija. Ne samo replike, već i slike poznatih ličnosti koje možemo da vidimo na Instagram i Facebook profilima njihovih fanova, muzički spotovi, citati iz knjiga – jednom rječju sve na čemu je dosadašnja komunikacija počivala može da postane prošlost!

Izvještač Evropskog parlamenta o toj temi, njemački političar CDU Akles Fos rekao je da novi zakon o autorskom pravu okončava “divlji Zapad” na internetu, ali i štetu nanetu autorima.

FOTO: PROFIMEDIA

Tome se usprotivila poslanica stranke Pirata u Evropskom parlamentu, Julija Reda, rekavši da bi “internet, onakav kakvim ga poznajemo, pao isključivo u šake tehnoloških i medijskih giganata”. Pet miliona korisnika interneta je potpisalo peticiju protiv reforme. I dok Google, Vikipedija i drugi internet-koncerni protestuju protiv reforme, brojne medijske kuće je podržavaju i ističu da je značaj ove direktive za njihovo dalje funkcionisanje veoma važno.

Razlog za ovakvu odluku jeste kontroverzni član 13 Direktive o autorskim pravima na internetu, koji je usvojio Evropski parlament i kojim su žestoko pooštravaju pravila o poštovanju “copyright” na mreži.

Član o kome je ovdje riječ podijelio je Evropu i svijet jer prisiljava intrenet kompanije da uvedu stroge automatske provjere kroz koje sadržaj mora da prođe prije nego što bude objavljen na društvenim mrežama. Sav sadržaj biće filtriran, sve od slika, preko spotova i inserta iz filmova, do gifova ili mimova.

Internet korisnici više neće moći da objave nijedan sadržaj bez saglasnosti vlasnika autorskih prava ili ukoliko ne plate određenu sumu novca. Posljedice po one koji se ogluše o ovo pravilo još nisu poznate zato što parlamenti evropskih zemalja tek treba da usvoje ovu direktivu. Ovo prijeti da postane najveća cenzura interneta do sada, a možda i da dovede do njegovog umiranja.

Ova direktiva pogodiće i našu zemlju pa će zakoni morati da se po njoj mijenjaju. Prijeti nam ozbiljna zabrana postavljanja spotova, muzike i gifova koje smo do sada mogli da “kačimo” kad god smo to htjeli.

Kako bi se direktiva poštovala i izbjegle tužbe, platforme će morati da angažuju mašine koje će prepoznavati koji sadržaj može da prođe, a kojim se rizikuje tužba jer je plagijat. Riječ je o računarskim programima koji prilikom stavljanja sadržaja na internet provjeravaju da li su slike, video-snimci ili muzika zaštićeni autorskim pravom. Oni bi trebalo da spriječe da se zaštićeni sadržaji uopšte pojavljuju na platformama poput YouTube. Način da se ovo ublaži vidi se u plaćanju dozvole da se koristi određeni sadržaj.

Kurir.rsKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button