U ponedjeljak počinje Drugi festival umjetnosti za djecu, Živinice 2019.

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Živinice u saradnji sa Općinom Živinice, Federalnim Ministarstvom kulture i sporta i Monistarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona organizuje ,,Drugi Festival umjetnosti za djecu“ u periodu od 1. 04. do 5. 04. 2019. godine. Festival će okupiti djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, a trajat će 5 radnih dana u prvoj sedmici mjeseca aprila.

Prema riječima Elmira Krivalića, direktora JU BKC Živinice, očekuje nas projekat koji bi trebao objediniti sve oblike umjetnosti.

Mi ćemo svako veče od 01. do 05. aprila imati po jednu predstavu iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i Zenice. Tokom dana će biti održavane radionice iz oblasti umjetnosti, tako da će sa djecom raditi stručni predavači tj. akademski umjetnici. Ono što nam je cilj to je da stvaramo neke nove, bolje, kulturnije generacije, da stvaramo jednu kritičnu masu koja će raspoznati stvarnu vrijednost umjetnosti i kulture.“, naglasio je gospodin Krivalić.

Direktor BKC Živinice je rekao kako je ovaj Festival izuzetno značajan jer propagira prave, suštinske vrijednosti ljudskog postojanja, ne samo u Živinicama, već u cijelom Tuzlanskom kantonu, ali i u Federaciji BiH, te se nada da će to i publika prepoznati.

Mi ćemo imati pet dana posvećenih isključivo djeci i vjerujem da će djeca i njihovi roditelji, kao što je to bilo i prošle godine, to umjeti raspoznati i cijeniti.“, kazao je Krivalić.

Drugi Festival umjetnosti za djecu u Živinicama će 01. aprila otvoriti predstava za cijelu porodicu ,,Komšizluk“, Sarajevskog Ratnog Teatra.