Obilježavanje Svjetskog dana poezije i promocija zajedničke zbirke pjesama mladih autora iz BiH “Luka osjećaja”

- Kategorija: BiH, Cooltura, Kultura

U četvrtak, 21.03.2019. godine s početkom u 19:00h u Centru za mlade Grbavica, bit će održana manifestacija pod nazivom „Obilježavanje Svjetskog dana poezije – 21. mart“ u organizaciji Udruženja „Metamorfoza“ iz Sarajeva.

Manifestacija je sada već tradicionalni projekat Udruženja, koji se realizuje sedmu godinu zaredom, i u sklopu kojeg je od 2014. godine izdato čak pet zajedničkih zbirki poezije mladih autora sa područja cijele BiH. To su slijedeće knjige: Kompasi u moru bespuća (2014.), Antikvarnica stihova (2015.), Buđenje (2016.), Otisak (2017.), Simfonija duša (2018.), a ovogodišnja zbirka je pod nazivom Luka osjećaja (2019.).

U zbirku je uvršteno 79 autora i autorica lijepe riječi, iz čak 23 grada BiH. Sarajevo (18), Zenica (7), Tuzla (11), Mostar (7), Doboj, Travnik, Brčko (3), Zvornik, Banja Luka (2), Srebrenik, Livno, Goražde, Velika Kladuša, K. Dubica, Ključ, Prozor-Rama, Breza, Cazin, Gradačac, Zavidovići, Visoko i Kakanj.

Sve pjesme pristigle na javni poziv prije objavljivanja ocijenio je stručni žiri, kojeg su ove godine činili članovi Udruženja Bosanskih Umjetnika Milorad Kostić i Tarik Jakubović, te istaknuta bosanskohercgovačka književnica i matematičarka  Aleksandra Kostić.

21. marta 2019. godine Udruženje će organizovati Večer poezije, na kojoj će se vršiti promocija knjige i kada će mladi umjetnici čitati svoje objavljene pjesme. Primjerci objavljene knjige će se donirati srednjim školama na području Kantona Sarajevo, a zainteresovani građani će moći kupiti svoj primjerak.

Saradnik u implementaciji projekta je Udruženje bosanskih umjetnika, dok su prijatelji projekta Centar za kulturu Grbavica, Općina Novo Sarajevo i koizdavač knjižara Zoro.

Udruženje “Metamorfoza” je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje koje ima za cilj podršku promociji kulture, obrazovanja i umjetnosti na prostoru cijele Bosne i Hercecegovine i šire.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments