Umjetnička galerija BiH: Izložba “Plavi artizam” predstavlja radove djece iz autističnog spektra

- Kategorija: BiH, Cooltura, Kreativac, Kultura, Obrazovanje, Vijesti

U kontekstu stvaranja mogućnosti za ravnopravno učešće u kulturi, savremena muzeologija sve češće preispituje pristupačnost muzejskih zbirki i programskih aktivnosti. U ovom slučaju UGBIH je morala revidirati i prilagoditi interpretacijsko-izlagačke metode. Kroz pomenuti program, razmotrene su specifične obrazovne metode u kontekstu muzeja umjetnosti koje su pogodne za rad sa pomenutom grupom. U specijalnoj pedagogiji, upotreba vizualnih materijala pokazala se kao uspješan kognitivni stimulans za djecu iz autističnog spektra. S obzirom na provedena istraživanja, koja dokazuju obrazovne potencijale, muzej umjetnosti se ovim projektom preobražava u alternativnu obrazovnu instituciju za cjeloživotno učenje.

“Prisustvo osoba iz autističnog spektra u muzeju umjetnosti nije na zavidnom nivou ni u ostatku svijeta. U recentnoj stručnoj literaturi specijalne pedagogije, muzejske pedagogije i teorije muzeja, ne postoje naučni radovi na ovu temu. Želimo javnosti pokazati da institucija muzeja umjetnosti može zadovoljiti obrazovne potrebe tipične školske djece, djece s poteškoćama u razvoju, tinejdžera, osoba srednje i treće životne dobi, što muzej umjetnosti čini kompetentnom alternativnom obrazovnom institucijom za cjeloživotno učenje”, rekla je autorica projekta Aida Šarac.

Izložbeni konteksti u kojima su se odvijale obrazovne radionice obuhvataju stalnu postavku Oprostorena intima i izložbe Zbirka u zbirci: Mirko Komosar te odabrana djela Branka Šotre, skulpture iz kolekcije UGBiH i plakate XIV Olimpijskih igara u Sarajevu iz arhiva UGBIH. Reagujući na djela iz kolekcije UGBiH, učesnici projekta su se likovno izražavali i stvarali umjetničke radove.

Izložba “Plavi artizam” javnosti predstavlja radove učesnika, nastale tokom posljednjih šest mjeseci. Izložbu prate didaktički materijali kreirani za ovaj program i materijali dokumentarnog karaktera, koji predstavljaju proces rada obrazovno-likovnih radionica „Plavog artizma“.

Klix.ba
Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments