Naša djeca: Organizacija koja brine o djeci bez roditelja, roditeljskog staranja i djeci sa posebnim potrebama (VIDEO)

- Kategorija: Obrazovanje, Porodica, Pozitiva, Predstavljamo

Naša djeca je organizacija koja ciljano pomaže djeci bez roditelja, roditeljskog staranja i djeci sa posebnim potrebama. Pretpostavlja se da preko 3 000 djece u Bosni i Hercegovini spada u ovu kategoriju, a oko 40% su djeca sa posebnim potrebama. Iz ovih razloga, nastala je organizacija Naša djeca koja pomaže upravo njima da ne završe na ulici. Od osnivanja 2011. godine, ovu organizaciju vode članovi i članice, a tokom dugogodišnjeg rada veliki broj volontera/ki, članova/ica zajednice je pomagao u opstanku organizacije.

Njihov projekt „prvenac“ je Dječiji klub u kojem mladi mogu da uče osnove samostalnog života bez roditeljskog staranja, te imaju priliku da učestvuju u formalnim i sportskim aktivnostima.

DOBRA EKONOMIJA: Naša djeca, Mostar

💡 Ponosni smo da predstavimo 1. dodjeljeni grant u sklopu Smart Start projekta. Prvi potpisan ugovor za finansiranje rješenja za društvene probleme u bh društvu. Ponosni smo za sve što su učinili jer u BiH postoje organizacije kojima se trebamo pokloniti i reći HVALA. 🇧🇦 Oni su UG "Nasa Djeca – Our Kids u BiH" i njihovo društveno preduzeće SH "Prijatelji -Friends". Hvala za dobru ekonomiju Bosne i Hercegovine!#DobraEkonomijaBiH #SmartStart4u 🇪🇺 #EUfundedProject #CPCDba

Gepostet von Centar za promociju civilnog društva am Montag, 25. Februar 2019

A trenutno rade na projektu second hand prodavnica “Prijatelji” (Titova 125a) u Mostaru. To je preduzeće koje su pokrenuli sa namjerom da zapošljavanju odrasle osobe koje su pod staranjem njihove organizacije. Uz veliku podršku sestrinske organizacije iz Švedske „Vara Barn“, pokrenuli su prodavanje polovne odjeće i obuće i naišli na veliko interesovanje građana i građanki u Mostaru, ali i medijsku pažnju širom BiH. Odjeća i obuća se može kupiti po povoljnim cijenama, tako da svakodnevno izlažu novu robu.

Pored ovog modela radnog osposobljavanja korisnika/ca organizacije, Naša djeca su otvorila i gostinjsku kuću (hostel) koji iznajmljuju turistima koji doalze posjetiti Mostar, a smješten je u strogom centru grada. Uz pomoć Smart Start granta za rješavanje društvenih problema, oni su opskrbili ovu smještajnu jedinicu i ugostiteljsku djelatnost sa resursima potrebnim za zadovoljenje udobnih turističkih kriterija i zakonske regulative ove djelatnosti.

Više o organizaciji i njenim ograncima možete pronaći na www.djeca.ba, te zvaničnoj Facebook stranici Naša Djeca. 

civilnodrustvo.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments