Doktori u Škotskoj sada mogu propisati – prirodu

Od oktobra doktori u Škotskoj su ovlašteni da kao lijek propišu prirodu svojim pacijentima. Smatra se da je to prvi program takve vrste u Velikoj Britaniji, a cilj mu je smanjiti krvni pritisak, tjeskobu, te usrećiti i oraspoložiti one koji boluju od dijabetesa, duševnih bolesti, stresa, bolesti srca i još mnogo toga.

Uz program je priložen letak s prijedlozima propisa o prirodi, ispunjen zabavnim, zanimljivim, a ponekad naizgled uobičajenim prijedlozima: u februaru možete napraviti svoju vlastitiu spravu za mjerenje brzine vjetra; u martu možete “posuditi psa“ i odvesti ga u šetnju; a u aprilu je vrijeme da “dodirnute i osjetite“ more. I još mnogo toga, a sve po nalogu doktora.

Dokazi o benefitima prirode na duševno i fizičko zdravlje su brojni. Ako provedete 90 minuta svog dana vani u šumovitom području, doći će do smanjenja aktivnosti u dijelu vašeg mozga koji je tipično povezan s depresijom. Boravak u prirodi ne samo da smanjuje krvni pritisak, tjeskobu i povećava sreću, nego smanjuje agresivnost, poboljšava kontrolu boli, imunološki sistem i još mnogo toga dobrog čega nismo ni svjesni.

Odlična praksa u Škotskoj, nešto što bi vrijedilo uvesti i u našoj državi jer često zaboravimo koje su sve dobre strane boravka u prirodi.

www.weforum.org

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments