Ovo je Greta, ima 16 godina i nominovana je za Nobelovu nagradu za mir (VIDEO)

Ovo je Greta, ima 16 godina i nominovana je za Nobelovu nagradu za mir (VIDEO)


“Ja sam Greta Thunberg. Imam 15 godina i dolazim iz Švedske. Ovdje pred vama govorim o pravoj istini o klimatskim promjenama. Mnogi ljudi kažu da je Švedska mala zemlja i da nije važno ono što mi radimo. Međutim, ja sam naučila da nikad nisi dovoljno nemoćan kako bi nešto promijenio. Ako nekolicina djece može dobiti medijsku pažnju samo zato što se nisu pojavili u školi, zamislite onda šta sve možemo učiniti zajedno, ako to zaista želimo. Da bi u tome uspjeli moramo govoriti jasno, bez obzira koliko je to neugodno.”

Ovako je prošle godine pričala Šveđanka Greta Thunberg na konferenciji o klimatskim promjenama  u Poljskoj. Ova djevojčica živi sa Aspergerovim sindromom i ona se pored svojih svakodnevnih aktivnosti u školi svakog petka obraća vladi Švedske po pitanju neophodnih mjera, koje bi trebale biti poduzete po pitanju globalnih klimatskih promjena.

Poručila je svjetskim vođama kako se bave samo idejama koje se tiču ekonomskog rasta i komentirala kako se boje lošeg publiciteta. “Govorite samo o razvijanju loših ideja, koje su nas i dovele do haosa u kojem živimo čak i kada je jedina razumna akcija da povučemo kočnicu i zaustavimo se”, dodala je.

Greta Thunberg je nominovana za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir i postat će najmlađa dobitnica u historiji.

This is Ground Zero. Support The Future.

She just got nominated for a Nobel Peace Prize! Greta Thunberg is a young girl in danger and she needs our help. Let's show her that we care, and spread history's most important message.Speaker: Greta Thunberg

Gepostet von The Daily Goalcast am Freitag, 8. März 2019

Greta je započela svoj rat protiv klimatskih promjena školskim štrajkom u kolovozu, a od tada se više od 20.000 studenata širom svijeta pridružilo Gretinom cilju, koji se proširio na najmanje 270 gradova u zemljama, uključujući Australiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Japan i Sjedinjene Države. Da li još uvijek mislimo da kao pojedinci ne možemo napraviti ništa? 87 tisuća pratitelja na Instagramu tvrde suprotno.

super1.net.hr


Facebook Comments