Svaka čast Radiosarajevo.ba: Radio Kameleon se priključuje akciji prikupljanja knjiga za migrante i izbjeglice

Svaka čast Radiosarajevo.ba: Radio Kameleon se priključuje akciji prikupljanja knjiga za migrante i izbjeglice


Ekipa Kameleon radija sa oduševljenjem pozdravlja akciju naših kolegica i kolega sa Radiosarajevo.ba #BookForMigrant i sa velikim zadovoljstvom im se pridružujemo. 

Pozivamo sve naše slušatelje i slušateljice, čitatelje i čitateljice da nam se pridruže u ovoj sjajnoj akciji, da zajedno pošaljemo dobre želje, pozitivne misli i mnogo knjiga iz Tuzle. U obzir dolaze priručnici, udžbenici i književnost na jezicima kojima se služe  migranti i izbjeglice trenutno smješteni u našoj zemlji, a to su engleski, turski, francuski, njemački, perzijski… U obzir dolaze i slikovni rječnici za B/H/S jezik.

Knjiga možete donijeti lično na adresu: Dr. Milana Jovanovića 6, Tuzla 75000 svaki radni dan do 17 sati . Tražite našu Selmu Begić koja će preuzeti knjige od vas i dalje ih šaljemo našim kolegama u Sarajevu koji će se pobrinuti da knjige svoje mjesto dobiju na polici improvizirane biblioteke koja se nalazi u kutku za maloljetnike u prihvatnom centru Bira. Ovim kutkom rukovodi organizacija Save the Children u projektu kojeg provodi UNICEF.

Knjige također možete poslati poštom ili donijeti lično ekipi Radiosarajevo.ba, na adresu: Radiosarajevo.ba, Musala 5 (2. sprat), 71000 Sarajevo. 

“Sve knjige na svijetu trebalo bi da budu knjige utjehe, toliko ima nesretnih na zemlji.” Usrećimo zato zajedno sve one kojima je osmijeh prijeko potreban.

I ne zaboravite, vaše malo, nekome će biti mnogo. Nekome će biti bijeg u neki ljepši i bolji svijet. Svijet u kojem nema talibana, bombaša samoubica, bjelosvjetskih vojnika, smrti, gladi, neimaštine… 

Vidimo se na Radio Kameleonu na adresi Dr. Milana Jovanovića 6, Tuzla 75000 svaki radni dan do 17 sati. Čekamo vas!

21.000 migranata ušla je u Bosnu i Hercegovinu od početka prošle godine. 21.000 ljudi, majki, očeva, braće, sestara, djece. Naša zemlja je postala njihovo utočište i jedini spas od lošeg života, bar za sada. Mnogi od njih su došli bez ičega, sa vjerom u dobre ljude i bolji život. Za njihove osnovne potrebe se brinu Evropska unija, UNHCR i Međunarodna organizacija za migrante IOM Bosna i Hercegovina u saradnji sa našom državom.

Ono što se često zaboravlja jeste da njihov život nije stao, ne tapka u mjestu, već pokušavaju stati na svoje noge i ne gubiti vrijeme. Početkom ovog polugodišta, djeca školskog uzrasta krenula su u redovne škole u Unsko-sanskom kantonu, a za one mlađe otvoren je kutak za djecu, u  kojem se organiziraju radionice, druženje i igra. Ipak, oni kojima je trenutno mnogo teško jesu tinejdžeri i mladi koji u tako osjetljivom periodu svog života moraju preskočiti one slatke tinejdžerske brige i probleme i zakoračiti u često okrutan svijet odraslih.

Imaju želje, ciljeve, snove i nadanja. Žele da budu neko i nešto i da ostave svoj trag, a da bi u tome uspjeli moraju da se obrazuju, uče i čitaju. Prilikom posjete ekipe portala Radiosarajevo.ba prihvatnom centru Bira u Bihaću, upoznali su brojne tinejdžere i tinejdžerke, a kada su ih pitali šta je to što bi im život u ovim okolnostima učinilo ispunjenijim, mnogi od njih rekli su da žele čitati.

Dok smo bili u Srbiji imali smo biblioteku, ovdje nemamo tu mogućnost” rekla je mlada žena iz Irana koja dobro govori francuski i engleski jezik.

Tokom sljedeće posjete, ekipa Radiosarajevo.ba je sa sobom ponijela dvadesetak knjiga na engleskom i francuskom jeziku, koje su veoma brzo našle svoje čitatelje. Zbog toga su odlučili pokrenuti akciju prikupljanja knjiga za migrante i izbjeglice.

Video u fokusu


Facebook Comments