BiHBiznisLifestyleTehnologijaU fokusuVijesti

Prvi bh. antivirus: Zemanin program koristi 135 zemalja svijetaPrvi bh. add-on antivirus ideja je i djelo Orhana Akyurek, Yagizhan Atmaca i njihovih saradnika, koji su u Sarajevu prije 12 godina otvorili firmu Zemana. Danas njihove usluge koriste korisnici u preko 135 zemalja svijeta. Ova uspješna IT firma trudi se da osim usluga koje nude, upozna korisnike interneta u Bosni i Hercegovini, njih oko 2,6 miliona, o cyber sigurnosti.

Arnela Hajdarević, PR menadžerica kompanije Zemana, naglašava da im je od izuzetne važnosti to što su prva firma u našoj zemlji koja se bori protiv takve vrste kriminala.

 “U BiH ljudi nisu dovoljno osviješteni kada je riječ generalno o tehnologiji, a pogotovo o zaštiti za kompjutere i naše mobilne telefone. Zbog toga se naša firma trudi da, prvenstveno, upoznamo naše korisnike sa problemima sa kojima se mogu susresti, sa svim opasnostima koje vrebaju u online svijetu. Mi smo jedna od prvih firmi koja se bavi time”, pojašnjava Hajdarević za Radio Kameleon.

Zemana ima korisnike širom svijeta, a najviše u SAD-u, Njemačkoj, Austriji i Australije, dok je u BiH stanje drugačije, s obzirom da, kako kaže Hajdarević, naše društvo nije toliko upoznato sa radom i proizvodima domaćeg IT sektora. Zbog toga Zemana sprovodi aktivnosti kao što su različite radionice i besplatni kursevi, kako bi širu društvenu zajednicu dodatno edukovali o ovim stvarima.

Uskoro besplatna verzija za sve korisnike

Firma Zemana također aktivno radi na razvijanju besplatne verzije svog antimalware proizvoda koji će biti dostupan svim korisnicima u Bosni i Hercegovini.

„Cijela ideja jeste da se korisnicima omogući besplatan pristup zaštiti. Smatramo da svaki korisnik i svaka korisnica imaju puno pravo da skeniraju svoj računar i da vide da li uopšte postoji neka infekcija ili ne. Većina drugih proizvoda omogućuju to, međutim ukoliko se uoči neka infekcija, oni to naplaćuju. Mi želimo to da promijenimo i želimo da prustimo proizvod koji će vam omogućiti, ne samo da skenirate i vidite da li imate infekciju na računaru, nego da to i obrišete.“, zaključuje PR menadžerica firme Zemana.

Njihova je poruka da ako svi mi imamo pravo na besplatan WiFi, zašto ne bismo imali besplatnu uslugu skeniranja i čišćenja virusa sa svojih računara, te će se potruditi da to omoguće korisnicima kroz narednih nekoliko mjeseci.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button