Politika

Saopštenje Nezavisne liste Glasam za Tuzlu










Kandidati Nezavisne liste Glasam za Tuzlu i nezavisni kandidat za gradonačelnika Zlatko Berbić potpisali izjave o depolitizaciji javnog sektora

Prva lista kandidata koja je u cjelosti potpisala ovu izjavu. Da li stranke ne žele ovo ili samo ignorišu? Pozivamo sve kandidate da učine isto poput nas.

Možda će Vas zanimati i:

Predstavnici Nezavisne liste Glasam za Tuzlu su danas potpisali izjave o depolitizaciji javnog sektora u sklopu kampanje koju provode CIN i Centri civilinih inicijativa pod nazivom “Sposobnim a ne podobnim”

Sposobnost , motivacija i rad su vrijednosti za koje se NL Glasam za Tuzlu zalaže još od prvog javnog nastupa. Mi smatramo da je to jedini način da se krene naprijed I snažno ćemo podržati ovakve reforme.

Ovo je samo jedan od načina da damo garanciju naših poštenih I dobrih namjera. Građane ćemo sigurno iznenaditi do kraja kampanje a vjerujemo I mnoge od njih podstaći da drugačije razmišljaju i konačno izađu na glasanje. Ljudima je potrebno uliti povjerenje u ljude.

“Ovim putem pozivamo sve kandidate da potpišu izjave i obavežu se da će podržati zakone nabrojane u izjavi. To je jedna od najbitnijih stvari za razvoj lokalne zajednice. Profesionalci na profesionalne funkcije. Podobni u stranačke kancelarije.” Izjavio je Zlatko Berbić- nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle.

 

Peticija
TEKST IZJAVE:
IZJAVA ZA KANDIDATE/KANDIDATKINJE NA LOKALNIM IZBORIMA 2016.
O spremnosti na depolitizaciju javnog sektora
Ja, kandidat(kinja) , izjavljujem pod punom moralnom i političkom odgovornošću da ću, ukoliko na izborima dobijem mandat u općini/opštini/gradu učiniti sljedeće na depolitizaciji javnog sektora:
Podržati zahtjev za izmjenu zakona koji uređuju oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje.
Podržati zahtjev za jasnim odvajanjem političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora.
Zalagati se za pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd.
Pomoći da lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata budu presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza.
Podržati zahtjev da institut javnog konkursa bude inoviran na način da se umanji „subjektivni ljudski faktor“ prilikom ocjenjivanja kvalifikacija i individualnih kvaliteta prijavljenih kandidata, te da se izbor kandidata vrši „po listi“ uspješnih, za ona radna mjesta u javnoj upravi, na koja je moguće uticati sa pozicije na koju budem izabran/a.

Peticija lista

Predstavljena Nezavisna lista „Glasam za Tuzlu“ i nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle Zlatko Berbić

Danas je u Tuzli održana press konferencija na kojoj su predstavljeni kandidati Nezavisne liste „Glasam za Tuzlu“ i kandidat za gradonačelnika Zlatko Berbić. Ovo je bio i prvi javni događaj jednog političkog subjekta u Tuzli, posebno jer je riječ o jedinoj nezavisnoj listi za Gradsko vijeće grada Tuzle na predstojećim oktobarskim izborima.

Naime, riječ je o grupi građana koji su se otvoreno registrovali kao nezavisna lista, koja će ustrajati na prenošenju najviših demokratskih vrijednosti, stvarnom lokalpatriotizmu i domoljublju, a koji se u ovom novom vremenu dokazuje otvorenošću, radom za prospertitenije društvo i okrenutosti ka Evropi i svijetu.

Na nezavisnoj listi su:

1. Sanda Kreitmayer-Peštić
2. Ahmet Kasumović
3. Boris Balta
4. Neđad Zonić
5. Biljana Skoković-Tomić
6. Srđan Janjić
7. Muhdin Mujačić
8. Edina Selesković

O Nezavisnoj listi, kao i motivima koji su ih vodili u realizaciji ove ideje govorili su njen nosilac Sanda Kreitmayer Peštić i Zlatko Berbić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle.
Nosilac liste Sanda Kreitmayer- Peštić istakla je u svom obraćanju da je prioritetno da politička i gospodarska elita počne brinuti o dobrobiti svih građana Tuzle, (a ne samo o svojoj), da se počne iskorijenjivati siromaštvo, sačuva dignitet i dostojanstvo svih građana, te da se poboljša kvaliteta života u našem gradu, ne pojedincima, nego svima.

– Desnica i ljevica moraju početi međusobno konkurirati programima i kvalitetnim rješenjima, te svojim radom podizati standarde i tempo razvoja Grada. Dok do toga ne dođe, tu smo mi, mala grupa ljudi, ujedinjeni na listi nezavisnih kandidata – Glasam za Tuzlu, ljudi koji u svojim džepovima i rukama nemaju oraha, ali drže čistu dušu i srce koje kuca za ovaj grad, koji nude kvalitetan i lako primjenjiv koncept i program upravljanja gradom. Mi ćemo uvijek stati uz prodorne, uspješne, rastuće društveno odgovorne kompanije koje zapošljavaju građane i pojedince koji iza njih stoje. Svim građanima ćemo dati tehnološke mogućnosti koje ćemo pratiti na svim društvenim mrežama, Univerzitetu, razvojnim institutima. Bit ćemo partner u međusobnom sukobljavanju idejama, a manje ideologijama. Lično ću sve učiniti da proširimo našu scenu pozivom prema svim aktivnim ljudima iz akademskog svijeta, kulture, poduzetništva, ali i online zajednice. Njegovat ćemo dijalog i uključivanje. Moramo ćemo biti brzi, temeljiti, pošteni i prvi , naglasila je Sanda Kreitmayer-Peštić.

Glasam za Tuzlu
Zlatko Berbić, koji se već drugi put kandiduje za gradonačenika Tuzle smatra:

– Odgovornost konačno mora imati ime i prezime. Želimo grad Tuzlu sa još većim mogućnostima i slobodama. Tuzla ima ljude koji su vrijedni, neovisni, otvoreni, kreativni, dobronamjerni i optimistični. Moramo biti građani, koji će otvoreno govoriti i uticati na društvo da se pokreće na akciju, bori za ljudska prava, te koncentrisani na izazove novog i neotkrivenog. Nas interesuju poduzetnici koji će dolaziti sa svojim snažnim idejama i hrabrim razmišljanjem, rekao je Zlatko Berbić i dodao kako će Grad Tuzla, sa svojom Nezavisnom listom i dalje biti za liberalne reforme, ali i jeftiniju i odgovorniju gradsku upravu i javna preduzeća, te za konkurentno slobodno tržište.

– Nas ne interesuju stranačka opredjeljenja, već ponavljam, stručnost, znanje i motivacija za rad. Želim da grad Tuzla bude uređeniji, moderniji i dinamičniji. Pridružite nam se da zajedno Tuzli vratimo sjaj koji je nekada imala, da vratimo ugled Tuzle kao regionalnog privrednog, sportskog i kulturnog centra koji je nekad bila, a onda da je učinimo boljom, uspješnijom i svojom, dodao je Berbić.

U nastavku druženja kandidata Nezavisne liste Glasam za Tuzlu i Zlatka Berbića sa novinarima upriličena je zakuska kako bi poslanici sedme sile mogli pitati i saznati sve ono što ih interesuje o ljudima koji su se prvi puta u istoriji Tuzle kandidovali za svoj grad na ovaj način, čime je javnosti direktno skrenuta pažnja da od danas u ovom gradu postoji i nova drugačija – tuzlanska priča.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button