Lifestyle

Unos visokokvalitetne biljne hrane može utjecati na produženje životnog vijeka

Ukoliko želite adekvatno brinuti o zdravlju svog srca i ako želite živjeti duže, usvojite biljnu ishranu s dosta voća, povrća, integralnih žitarica i oraha. Ovo je ključni zaključak studije koja je obuhvatila gotovo 48.000 žena i 26.000 muškaraca prosječne dobi 64 godine. Istraživači su također vršili procjenu svojih prehrambenih navika prije studije i nakon što su je počeli, a važno je istaći da nijedan od učesnika nije imao bolesti srca ili rak na početku istraživanja.

Tokom tog perioda rizik od smrti od svih uzroka bio je osam posto niži za učesnike koji su prihvatili ukupni režim ishrane na biljnoj bazi i deset posto niži za one koji su prihvatili najzdravije biljne dijete. Za učesnike koji su usvojili biljnu prehranu bogatu voćnim sokovima, rafiniranim žitaricama, krompirom i slatkišima, rizik od smrti se povećao za 11 posto.

“Nije svaka vrsta ishrane bazirana na vegetarijanskom režimu jednaka, ali pojačan unos visokokvalitetne biljne hrane tokom vremena smanjuje rizik od smrti čak i među ljudima koji su se u međuvremenu počeli lošije hraniti”, rekao je glavni autor studije dr. Megu Baden.

Prethodna studija je pokazala da konzumiranje visokokvalitetne biljne prehrane može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a ova studija je objavljena kao prva koja ispituje kako zdrave ili nezdrave promjene u ishrani mogu utjecati na rizik od smrti.

“U određenom vremenskom periodu konzumiranje više integralnih žitarica, voća i povrća, dok se smanjuje unos rafiniranih žitarica i slatkiša, kao i namirnica životinjskog porijekla kao što su meso, mesne prerađevine i životinjske masti, može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti i drugih uzroka”, rekao je Baden u saopćenju za AHA.

Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button