Tuzla: Art terapija na Filozofskom fakultetu

Tuzla: Art terapija na Filozofskom fakultetu


Jučer je na odsjecima Razredne nastava i Predškolskog odgoja, za studente i studentice II i III godine, održana radionica „Sinestetička okupacija čula art terapijom”. Radionicu je pripremila i vodila prof. dr. Maja Dedić, doktorica nauka i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Tuzli. Prema njenim riječima ova likovna radionica koristi likovne tehnike, interaktivne metode i igru kako bi učesnici  kroz stvaralački proces došli do različitih perceptivnih iskustava.

Sinestezija je istovremena okupacija svih čula gdje dolazi do povremenog miješanja doživljaja. To može izazvati kongnitivnu disonancu kao blagi disbalans i misao prekid, ali poslije toga dolazi do opuštanja i pozitivnih emocija. Učesnici prvo taktilno, auditivno, a tek kasnije vizuelno koriste svoja čula i prepoznaju određene likovne elemente što im stvara pozitivne emocije i razvija takmičarski duh.”, objašnjava profesorica Dedić.

Profesorica također navodi da je značaj ovakvih i sličnih radionica na Univerzitetu u Tuzli ogroman jer one mogu naći svoju konkretnu primjenu i funkciju odmah po završetku studija bez obzira da li studenti se odlučili da se time bave u humane svrhe kao što je volontiranje ili će naći neku drugu vrstu angažmana.

Sigurno je da takve radionice koje su odmah praktično primjenjive, mogu da se dalje šire kao projekti u saradnji sa lokalnom zajednicom ili mogu naći svoju primjetnu u raznim institucijama. Važno je da dođemo na taj nivo da studenti imaju mogućnost da se praktično okušaju u samom procesu i konkretnom radu, ali i svakodnevnom životu.“, završava profesorica Dedić.

 

Video u fokusu


Facebook Comments