BiHLifestyle

Heroine Sanela i Tatjana: Doniranjem bubrega spasile živote
Te 2015. godine, Sanela Hajro nije mogla zamisliti bolji rođendanski poklon. Bubreg koji je donirala svom mužu Sanidu njegov organizam uspješno je prihvatio. Petogodišnja bitka za život je dobijena. Vratiti djeci oca i porodični život bilo je jedino o čemu je razmišljala u trenutku odluke.

“Kad vaša djeca vide bolesnog oca, nemate vi motiv tada, motiv je samo da ozdravite vašu porodicu, život, vratite dragu osobu u normalan život. Naša ohrabrujuća pjesma bila Da počnemo kao svi, počnemo mi mirno živjeti”, kazala je.

Iako svjesna da ovakvi operativni zahvati nose rizik, Sanela se ni u jednom trenutku nije dvoumila. Dilema nije imala ni Tatjana Vukičević iz Nikšića. Odluka da donira bubreg komšiji iznenadila je mnoge, ali je ona donijela prosto, jer je komšija bolestan.

“Nikad se nisam pokajala, jer kad tako nešto uradite dobijete na kvaliteti života u svakom smislu. Dobijete unutrašnji osjećaj, neke posebnosti, Bog vam je dao da rađate svoju djecu, ali da imate i šansu da se jedan mladi život nastavi i kvalitetno živi. To je jedan poseban osjećaj koji meni prija. Taj podatak da sam ja komšinica, da nismo u krvnom srodstvu, kao košmšije?? Ma bravo svaka čast, to je ljudima neobično i čudno, gledaju na te ljude sa poštovanjem, pa eto možda i zasluženo”, kazala je Tatjana Vukičević iz Crne Gore.

U BiH postoji 3.000 dijaliznih pacijenata. Do sada je u okviru Otvorene mreže transplantirano 70 njih. Uspješnih slučajeva da suprug bude donor ženi, kažu nema, ali se zato nerijetko žene odlučuju da bubreg doniraju mužu. Uspješno!

“Za muškarce stvarno mislim da su, kao ono, ako on da bubreg cijela porodica pada, bez njega sve pada, realno kukavice smo, realno. Neka svako pođe od sebe, nemoj meni da šta bude. A žene, ne postoji živo biće koje nije žena donijela na svijet, žena je carica, žena je ludilo i sve ove žene su bile toliko hrabre. Koliko je to veliko dostojanstvo biti žena”, kazao je Almir Ćehajić Batko iz Otvorene mreže.

U evropskim državama, dijaliza je smo privremeno rješenje do transplantacije. U BiH, nerijetko su pacijenti osuđeni na život s dijalizom. Sanid i komšija imali su sreće, Sanela i Tatjana, heroine, hrabrosti da biju bitku za život do kraja.

N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button