Srbija: Građani blokirali ulaze u zgradu RTS-a, pridružio im se Policijski sindikat

Srbija: Građani blokirali ulaze u zgradu RTS-a, pridružio im se Policijski sindikat


Okupljanje građana Beograda na četrnaestom protestu “1 od 5 miliona” počelo je, kao i svake subote, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen. Učesnici protesta “naoružani” su bili standardnom “opremom” – pištaljkama i trubama – a tu je bio i kamion sa ozvučenjem, sa kojeg su govorili večerašnji govornici.

Među okupljenima su bili Branislav Lečić, Rada Trajković, Siniša Kovačević, Dragan Đilas, Nikola Jovanović, Dušan Petrović, Boško Obradović, Sergej Trifunović…

– Jeza me prođe kada pomislim da danas tražim ono što sam tražio devedesetih kao student. I tada je jedan od zahtjeva Miloševiću bio objektivno izvještavanje RTS-a. Godinama smo doživljavali razočaranja od onih koji su nas predstavljali. Ovi protesti zato moraju opstati u zemlji u kojoj je sve postalo pravno nasilje, poručio je Vladimir Dimitrijević.

Kolona je potom stigla do “Terazijske česme”, odakle je glumac Branislav Lečić održao govor.

– U Srbiji je probuđena građanska svijest, a bez nje nema slobode – rekao je on.

Lečić je rekao da već 28 godina govori po trgovima i poručuje da bez slobode nema života.

– Ovo ovdje je narodni parlament, skupština. Svaka institucija mora da skrene pažnju na svoj narod, a narod je sad na ulicama. Svaki medij mora da upozna javnost sa tim. Tada sam na ovoj česmi upoznao Đinđića. Rekao sam da moraju proći 40 dana i 40 noći jer se toliko dugo budi satana. Nismo sačekali. Morali smo da trpimo još dugo da se desi 5. oktobar. A sada kažu da je taj 5. okotbar bio izdaja države. Ma nemoj? Taj 5. oktobar je kao i ovaj dan danas – poručio je on.

Ugrađeni videozapis

Balkan Insight@BalkanInsight

Crowd of protesters stopped at Terazije fountain in Belgrade, where Serbian actor Branislav Lecic addresses them from same place he did 28 years ago, on March 9, 1991.

He tells the crowd that today they’re still fighting for the same things they were decades ago.

Broj osoba koje o tome govore: 23

Ugrađeni videozapis

Snežana Jablanović@sargasj

Branislav Lečić – upravo

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce Snežana Jablanović

Kako je dodao, 12. marta biće obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

– Zato moramo na ulicu da kažemo: Zorane, tvoje ideje su još uvijek žive, borimo se mi za njih – zaključio je Lečić i pozvao okupljene da blokiraju zgradu RTS.

Učesnicima protesta organizatori su podelili pozivnice za okupljanje u utorak, 12. marta, na 16. godišnjicu ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Kolona je potom stigla do zgrade RTS-a, koju su oblijeplili plakatima. Organizatori su, potom, pozvali okupljene da blokiraju oba ulaza u zgradu RTS i u Takovskoj i u Aberdarevoj ulici.

Balkan Insight@BalkanInsight

At Serbian public broadcaster RTS, an anti-govt protester carries a sign reading: “Turn off RTS’ lies, turn on your brain.”

Demonstrators are staging a sit-in, drawing attention to one of their demands – for the broadcaster to give more space to the opposition.

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce Balkan Insight

Ugrađeni videozapis

Balkan Insight@BalkanInsight

Anti-govt protesters in Belgrade block the front entrance to Serbian public broadcaster RTS. They’re calling for half of the protesters to head to the other entrance and to do the same.

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce Balkan Insight

Ispred RTS-a su izveli performans “Dnevnik slobodne Srbije”, tokom kojeg su čitali vijesti kako ih oni vide, a u najvećem broju njih, naravno, glavna tema su bili protesti.

Ugrađeni videozapis

Dragana Pećo@DraganaPeco

Na RTS-u .
A ispred RTS-a — .

Broj osoba koje o tome govore: 114

Protestima se pridružio i Policijski sindikat Srbije, a okupljenima se ispred RTS obratio predsjednik sindikata Veljko Mijailović. On je najavio proteste ispred MUP-a za ponedeljak.

Podsjetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Ljevice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Nedjelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, srijeda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gdje su zapalili svijeće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv “Stop krvavim košuljama” da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala “1 od 5 miliona”.

fokus.ba


Facebook Comments