Lukavački đaci za primjer ostalima: Prodajom plastične ambalaže kupuju invalidska kolica djeci sa poteškoćama u razvoju

Lukavački đaci za primjer ostalima: Prodajom plastične ambalaže kupuju invalidska kolica djeci sa poteškoćama u razvoju


O značaju prirode i njenom očuvanju, pisali smo nekoliko puta, ali i o nesvjesnosti građana koji ugrožavaju istu. Nažalost, i poslije toliko apela da građani povedu računa o odlaganju otpada, ništa se nije promijenilo, pa smeće i dalje možemo vidjeti po gradu, parkovima, pored zgrada, na svim zelenim površinama.

Na svu sreću ima mladih osoba koje svoj aktivizam pokazuju čuvajući i čisteći okolinu. Donosimo vam pozitivnu priču lukavačkih osnovaca koji realizacijom ekološkog projekta, značajnom za školu i lokalnu zajednicu, čiste okolinu od smeća. Riječ je o PET projektu, gdje učenici OŠ “Lukavac Grad” sakupljaju plastične boce i ostalu plastiku. Mladi kroz ovaj projekat nastoje da osvijeste građanstvo o značaju čiste i zdrave okoline.

 

Prikupljena PET ambalaža odvozi se u fabriku za reciklažu Omorika u Doboju.

Osim zalaganja da okolinu očiste od smeća, projekat ima i humanitarni karakter. Čepove koje sakupe sa boca, prodaju i tim novcem kupuju invalidska kolica djeci sa poteškoćama u razvoju. Također, učenici kroz pomenuti projekat obezbjeđuju novčana sredstva i za školu, pa prodajom plastičnih flaša nastoje unaprijediti odgojno-obrazovani proces u svojoj školi.

Kako kažu iz OŠ “Lukavac Grad” za NEON Televiziju sa realizacijom projekta počet će i u ostalim školama na području Općine Lukavac. Ovom prilikom želimo da pohvalimo osnovce na njihovom aktivizmu i zalaganju. Budućnost gradimo na pozitivnim i uspješnim temeljima zahvaljujući mladim ljudima.

 

Izvor: sodalive.ba


Facebook Comments