Kreativke i kreativci iz Tuzle i okoline udružili snage

Kreativke i kreativci iz Tuzle i okoline udružili snage


Pablo Picasso je davno rekao: ”Neki slikari sunce pretvaraju u žutu mrlju. Drugi žutu mrlju pretvaraju u sunce.” Upravo time se vodi sve više mladih djevojaka i žena koje se odlučuju na pokretanje vlastitog biznisa na osnovu rada samo svojih ruku. U svaki svoj proizvod su utkale dio sebe, a kako bi imale platformu na kojoj će prezentovati svoje radove, povezivati se sa drugim i upoznati potencijalne mušterije, grupa mladih kreativki odlučila je otvoriti Facebook grupu Kreativci -Tuzla i okolina

Jedna od osnivačica grupe je i Zerina Šećić, mlada djevojka koja se bavi proizvodnjom kozmetike od prirodnih preparata. Kako kaže, želja im je bila okupiti sve kreativke i kreativce na jednom mjestu, ali i zajedno pokrenuti neke projekte.

Moja  prijateljica Elvisa, koja pravi unikatne personalizovane šolje i tanjire, je došla na ideju da zajedno sa mnom napravi  grupu gdje će svi kreativci iz Tuzle i okoline biti na jednom mjestu. Ja radim prirodnu kozmetiku što je također jedan od kreativnih radova. Tako da ako neko želi da kupi nekome poklon koji je ručno rađen, ima sve na jednom mjestu.“, objašnjava Zerina.

Njihova Facebook grupa postoji već dva mjeseca i broji preko 1700 članova. Ciljeva i planova za zajednička djelovanja imaju mnogo.

Jedan od ciljeva je da se svi mi koji radimo kreativne radove družimo. Mi se viđamo na kafama, razmjenjujemo iskustva kako da bolje napredujemo i radimo. Cilj nam je i održavanje bazara koji mogu da budu u humanitarne svrhe ili samo u cilju druženja i da pokažemo da mi u Bosni i Hercegovini, i u Tuzlanskom kantonu možemo svojim rukama da napravimo nešto.“, kaže Zerina koja vodi vlastiti biznis proizvodnje prirodnih ljekovitih preparata „Bio apotheca“.

U timu koji je pokrenuo ovu grupu je i Lejla Dervišević. Ona navodi da su preko njihove grupe mnoge osobe pronašle posao, neki su proširili svoje tržište, a neki naučili nove stvari koje su im pomogle sa njihovim radom.
Istakla bih da je u svemu najvažnije to što je grupa povezala, uglavnom žene, nezaposlene i penzionere koji su shvatili da kroz druženje, zajedničkim snagama, mogu da se ostvare pa i da zarade od sopstvene kreativnosti.”, pojašnjava Lejla.
Prvi zajednički projekat na kojem su ove mlade dame udružile svoje snage jeste “Proljetni vašar 2019” gdje će predstaviti svoje proizvode svim zainteresovanim iz Tuzle i okoline.
Predstoji nam tradicionalni vašer u Mejdanu. Uz pomoć grupe i trija Decoupage Tuzla dogovaramo neki vid zajedničkog djelovanja i prezentacije. Nadamo se da ćemo svojim prisustvom osvježiti ponudu i izgled ovogodišnjeg proljetnog vašera.”, završava Lejla i poziva sve zainteresovane da potraže njihove štandove ukoliko žele kupiti nešto originalno i ručno rađeno.

 

Video u fokusu


Related Posts

Facebook Comments