U fokusu

SENAD SALKIĆ: Građeni se ne trebaju brinuti zbog zaduženja za Blok 7 TE
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne bane Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla. Većinom glasova je također podržana odluka o davanju prethodne saglasnosti Federalnom ministrarstvu energije, rudarstva i industrije u postupuku pribavljana energetske dozvole u ovom projektu.

Tim povodom, razgovarali smo sa generalnim direktorom za kapitalne investicije EP BiH, Senadom Salkićem koji izražava zahvalnost svima koji su podržali projekat, Vladi FBiH, posebno resornom ministarstvu i Ministarstvu finansija, ali i svim parlamentarima koji su dali svoj glas za realizaciju ovog projekta, te dodaje  da će dobar dio ovogodišnje građevinske sezone biti iskorišten za izgradnju Bloka 7.

Zašto je izgradnja Bloka 7 Termoelektrane bitna?

Zato što je Blok 7 zamjenski blok za postojeće blokove TE Tuzla, i bez izgradnje Bloka 7 mi bismo bili u situaciji da moramo ugasiti blokove TE Tuzla i u tom slučaju vjerovatno bi bila ugrožena i proizvodnja električne energije, na samo u javnom preduzeću Elektroprivrede BiH, nego i u Federaciji kao cjelini. BiH je trenutno jedina zemlja Jugoistočne Evrope koja je izvoznik električne energije, zahvaljujući upravo značajnom učešću energije proizvedene iz uglja, i mi moramo gajiti tu tradiciju i nastaviti proizvoditi u TE Tuzla i u TE Kakanj, dakle nakon ovog bloka 7, mi ćemo se okrenuti i projektu bloka 8 u TE Kakanj. Znači, ukoliko ne bismo ovaj blok raditi do 2023. godine mi bismo morali obustaviti postojeće blokove 3,4 i 5, a u perspektivi  do 2035. vjerovatno bismo zaustavili i blok 6. To su blokovi koji su stari preko 30 godina koji su davno prešli svoj vijeka, ali različitim rekonstrukcijama nastojimo održavati njihovu raspoloživost na visokom nivou, ali njihova efikasnost i ekološka perfomansa nije dobra.  Izgradnjom ovog bloka, mi bismo ugasili stare blokove sa malom efikasnošću, a imali novi savremeni blok koji zadovoljava sve uslove ekološke energije koja je cjenovno prihvatljiva.

Kada je u pitanju izgradnja Bloka 7  TE Tuzla, koji su benefiti za državu, a koji za građane?

Što se tiče države, mi ćemo ostati neto izvoznik energije, što je jako važno. To je jedan generator, ne samo novca, nego i radnih mjesta. Izgradnja Bloka 7 će za sebe vezati druge industrijske grane koje su neophodne za izgradnju jednog takvog kapitalnog projekta. Proizvodnja električne energije će biti u potpunosti usklađena sa ekološkim perfomansama koje nalažu direktive EU, koje nalažu direktive energetske zajednice. Emisije svih polutanata koje danas imamo u TE Tuzla biće svedene na norme koje su propisane zakonom i direktivama, dakle to je jedan direktan benefit za grad Tuzlu. Naravno, očuvanje cijene električne energije, prvenstveno za domaćinstvo, odnosno građane.

Zadužujemo se na 20 godina zbog izgradnje novog bloka. Ko će vraćati novac? Da li se građani trebaju brinuti?

Kredit će vraćati Elektroprivereda BiH iz svojih tekućih sredstava i fonda postojećih projekata i ne postoji nikakav rizik ni po budžet, niti po građane Federacije BiH da budu u situaciji da vraćaju dugove.

Šta izgradnja Bloka 7 predstavlja za aerozagađenje?

Trenutno blokovi TE Tuzla su stari blokovi koji su svoje radne vijekove završili i imaju male efikasnosti. Mi ovom izgradnjom dobijamo jedan blok čija je efikasnost 20% veća nego efikasnost postojećih blokova. Dakle postojeći blokovi imaju efikasnost od 20 do 30 %, u zavisnosti od uglja. Emisija sumpor dioksida, prašine će imati onakve norme kakve propisuje EU i koje su i u okvirima zakonske legislative BiH i to će biti drastično poboljšanje u pozitivnom smislu.

Da li vam u dosadašnjem radu politička uključenost doprinosi ili šteti?

Ovo je veliki projekat i ne može se raditi bez podrške, najprije Vlade koja je vlasnik Elektroprivrede BIH, a naravno samim tim i političkih struktura koje participiraju u radu Vlade, ali i onih koje participiraju u Parlamentu, bilo da su one pozicija ili opozicija. Veoma sam sretan da je ovaj projekat dobio skoro apsolutnu podršku, gdje niko nije bio protiv projekta. Jako je važno da na ovako velikim projektima koji se ne mogu realizirati bez podrške vlade i političkih struktura, i Vlada i sve partije čvrsto stoje iza realizacije ovakvog projekta. Naravno, on sam za sebe može vezati razne političke konotacije, može voditi i borbe političkih partija koje će biti taj nosilac jednog ovakvog velikog projekta. Ali, najbitnije da se ovaj projekat ne može završiti u toku jednog mandata, dakle to su veliki projekti koji zauzimaju dva ili tri mandata, vjerovatno nekoliko političkih opcija koje se smjenjuju, ali je najvažniji konsenzus koji će na kraju dovesti do realizacije projekta.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button