BiHBiznisVijesti

Program za zapošljavanje 12.000 osoba u FBiH, sve će biti gotovo za 3 minute?
Federalni zavod za zapošljavanje raspisat će novi javni poziv u kojem će dodijeliti nekoliko miliona maraka za projekte samozapošljavanja. Naime, za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja 2019. ovaj put predviđeno je 45 miliona, za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019. deset miliona, a za realizaciju Programa Obuka i rad predviđena su dva miliona KM. Za ove programe će od naredne sedmice sukcesivno biti raspisivani konkursi za prijavu po kantonima. Podsjetimo da je FZZZ u 2018. objavio sličan poziv koji je izazvao veliko negodovanje kako pojedinaca koji su htjeli da se prijave, tako i poslodavaca koji sumnjaju u njegovu transparentnost.

– Program sufinansiranja zapošljavanja se realizira s ciljem zapošljavanja najmanje 12.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH. Cilj Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019. je poticanje najmanje 1.300 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH na samozapošljavanje. Programom Obuka i rad je planirana obuka u konkretnom poslovnom okruženju za 700 nezaposlenih, a od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizirao obuku, kazali su iz Federalnog zavoda za Oslobođenje.

Možda će Vas zanimati i:

Imajući u vidu pomenute probleme, kontaktirali su i Udruženje poslodavaca FBiH.

– Nekad prođu bukvalno tri minute za određeni kanton i sva sredstva se podijele. Nemoguće je da uvijek dobiju firme kojima neko ranije kaže da će to biti. To je zaista problem i naš prijedlog je bio da se dio sredstava dodijeli na taj način, a dio sredstava mislimo da se treba dodjeljivati po osnovu kvalitetnih projekata. To može biti odgovor na pitanje, cilj je da oni koji dobiju sredstva zaposle te ljude, da ih zadrže, da plaćaju poreze i doprinose, pune budžet. Mislimo da bi značajnije bilo davati podršku kvalitetnim projektima nego onima koji se prvi jave. Ako oni podijele novac u prvih tri ili sedam minuta, onda znate da su za sedam minuta podijeljeni svi novci. Ko je bio prvi, on je i dobio i kakva je garancija da će to biti uspješan projekt, kazao nam je Mladen Pandurević, direktor Udruženja.

Jedan od obrtnika koji je već aplicirao na slične projekte je Mensur Bektić, koji je zahvaljujući sredstvima koja je ranije dobio od Kantonalnog zavoda za zapošljavanje zaposlio dvije radnice. Prijavit će se i na ovaj FZZZ-a.

– Ovakvi pozivi su dobri za one koji žele da rade, ali malo je čudan način da se čeka određeno vrijeme i ako imate sreće da pritisnete tipku na vrijeme, dobijete sredstva. Činjenica je i da sistem često padne. Vjerovatno je i da ima nekih zloupotreba, znamo da neki ljudi zaposle nekoga, drže ga godinu i dvije i onda otpuste, kaže Bektić.

Fokus.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button