Šest jednostavnih načina da sačuvate novac

- Kategorija: Lifestyle, Lifestyle, Psihologija uspjeha

Ponekad je najteža stvar za štednju novca sam početak. Uz ove jednostavne savjete, možete početi štedjeti već danas.

 1. Zabilježite svoje troškove
  Prvi korak u štednji novca je da otkrijete koliko ćete novca potrošiti na kraju mjeseca. Pratite sve svoje troškove – to znači svaku kafu, podmjeru i čokoladicu kupljenu u trafici. Kada dobijete podatke, organizirajte brojeve po kategorijama, kao što su troškovi za račune, namirnice ili neke svakodnevne sitnice, te zapišite ukupni iznos.
 2. Sastavite svoj budžet
  Jednom kada dobijete predodžbu o tome koliko ćete potrošiti u mjesec dana, možete početi organizirati svoje zabilježene troškove u jedan budžet. Budžet bi trebao prikazati kako se vaši troškovi mogu mjeriti s vašim prihodima, odnosno da pravite plan potrošnje i ograničite prekoračenje troškova.
 3. Plan uštede novca
  Sada kada ste napravili budžet, vrijeme je da isplanirate štednju. Pokušajte uštedjeti 10 do 15 posto svojih prihoda. Ako su vaši troškovi toliko visoki da ne možete uštedjeti toliko, možda je vrijeme da smanjite troškove. Da biste to učinili, kategorišite nevažne stvari na koje možete trošiti manje kao što su zabava i izlasci. Razmislite o novcu koji uložite u štednju kao redoviti trošak, slično namirnicama, kako biste pojačali dobre navike štednje.
 4. Izaberite za šta ćete štedjeti
  Jedan od najboljih načina uštede novca je postavljanje cilja. Razmislite o tome za šta biste željeli uštedjeti – možda se planirate vjenčati ili želite sebe počastiti nekim putovanjem. Napravite plan koliko vam novca treba za to i koliko će vam vremena trebati za štednju.
 5. Štedite uz pomoć banke
  Mnoge banke danas nude plan štednje koji bi vam se mogao isplatiti za nekoliko godina. Istražite kakve usluge nude banke u vašem gradu, da li vam nešto od toga odgovara i onda zajedno sa njima napraviti plan spram svojih mogućnosti.
 6. Provjeravajte stalno vaš napredak
  Redovno provjeravajte svoj budžet i pratite napredak svaki mjesec. Ne samo da će vam to pomoći da se držite svog ličnog plana štednje, nego će vam također pomoći da brzo identificirate i riješite probleme. Ovi jednostavni načini mogu vas čak potaknuti da uštedite više novca svaki dan i brže postignete svoje zacrtane ciljeve.

Better Money Habits
(Fotografija preuzeta sa The Ways To Wealth)

Kameleon i Zenski Banner1.fw
 • PODIJELI ČLANAK SA PRIJATELJIMA:

Slične objave

Facebook Comments