CNN: Izliječena druga osoba od HIV-a!?

CNN: Izliječena druga osoba od HIV-a!?


Postoji mogućnost da je tek druga osoba u svijetu izliječena od najčešćeg oblika virusa HIV nakon transplantacije matičnih ćelija, javio je CNN pozivajući se na studiju istraživača.

Takozvanom “londonskom pacijentu” izvršena je transplantacija od donatora sa rijetkom genetskom mutacijom, koja ga čini otpornim na virus, a radi se o istoj vrsti donatora koji je pomogao popuštanju simptoma bolesti kod prvog “berlinskog pacijenta” Timothyja Raya Browna prije deset godina.

CNN piše da “londonski pacijent”, koji je želio da ostane anoniman, već 18 mjeseci živi bez antivirusnih lijekova i bez znakova prisustva virusa u tijelu.

Glavni istraživač Ravindra Gupta izjavio je da se pokazalo da se u slučaju “berlinskog pacijenta” nije radilo o anomaliji i da je zaista ovakav pristup liječenju eliminisao virus HIV.

On je dodao da bi tehnika transplantacije matičnih ćelija, iako nije univerzalan tretman za sve, mogla da doprinese razvijanju drugih metoda koje bi pomogle eliminisanju virusa iz tijela ljudi.

Vjeruje se da oko 37 miliona ljudi širom svijeta živi sa virusom HIV, koji se potencijalno može razviti u sidu.

Osobe kojima je dijagnostikovano prisustvo virusa HIV za sada moraju do kraja života da koriste antivirusne lijekove, kako bi potisnule virus u organizmu.

Cijeli tekst studije biće objavljen u magazinu Nature.


Facebook Comments