Pezer: Izgorio sam od želje da osvojim medalju

Pezer: Izgorio sam od želje da osvojim medalju

Najbolji bh. bacač kugle, Zeničanin Mesud Pezer ne krije razočarenje plasmanom na šesto mjesto na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu, na kojem je u finalu u petak navečer bacio 20,69 metara.

Pezer je u jutarnjim kvalifikacijama istog dana bacio 21,08 metara, što također ne bi bilo dovoljno za medalju, za koju ne bi bio dovoljan ni njegov lični i bh. dvoranski rekord od 21,15 metara, s kojom je prošle godine u Birminghamu bio peti na Svjetskom dvoranskom prvenstvu.

– Naravno da nisam zadovoljan, jer sam se dobro osjećao i bio sam spreman za medalju. To sam pokazao i u kvalifikacijama, ali mi je u finalu nedostajalo i psihološke stabilnosti i sportske sreće za medalju – kaže Pezer, koji ne krije da ga je destabiliziralo i saznanje da je u kvalifikacijama bio prvi te da su samim tim i očekivanja porasla.

Pezer je ove zime na deset takmičenja bacao više od 20 metara, a u Glasgowu prvi put i preko 21 metar.

– Jednostavno, izgorio sam od želje da osvojim tu medalju. Da sam u finalu radio sve što sam radio u kvalifikacijama, siguran sam da bih je i osvojio. Ali, tako je to u sportu. Trener Vestein Heifstennson je zadovoljan što sam na još jednom velikom takmičenju prebacio tu barijeru od 21 metar – kaže Pezer, koji je 2013. godine bio evropski prvak u konkurenciji juniora.

Uz to je u Glasgowu bio i bolji nego prije dvije godine u Beogradu, kada je s 20,37 metara bio sedmi pa stoga nema puno razloga da bude razočaran.

Najavljuje kako neće nastupiti na Evropskom zimskom bacačkom kupu u slovačkom Samorinu, koji će se održati 9. i 10. marta, a na kojem je trebao braniti bronzu iz portugalske Leiriji (20,71 metar). Zlatnu medalju na ovom takmičenju osvojio je 2017. godine u španskom Las Palmasu, a dva zlata s tog takmičenja ima i u konkurenciji mlađih seniora (2014. i 2015.).

– Vjerovatno će putovati Kemal Mešić. Meni je u ovom momentu potrebniji odmor, jer duga je sezona. U oktobru me očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu na otvorenom u Dohi, vjerovatno ću ići i na Univerzijadu u italijanskom Palermu, a nastupit ću i za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu Treće lige u Skoplju, 10. i 11. augusta. Uz to očekujem i dosta nastupa na mitinzima, zbog čega sam estonskog menadžera Hansa Ulrikea zamijenio Mađarom Istvanom Knipom – kaže Pezer, koji danas putuje na dvosedmični odmor u Istanbul.

Fena

Facebook Comments