SvijetTehnologija

NASA lansirala SLS, svoju najmoćniju raketu u historiji













Američka svemirska agencija NASA danas je lansirala svoju raketu SLS u sklopu misije Artemis I.

Bio je to jedan u nizu pokušaja lansiranja za NASA-u jer je prethodnih nekoliko propalo. Prvobitno je u augustu nastao problem tehničke prirode, dok je u septembru planove pokvarilo curenje goriva. Novi datum je bio 27. septembar, no lansiranje NASA-ine najmoćnije rakete ikada je odgođeno zbog prijetnje koju je predstavljala tropska oluja Ian.

Ipak, današnje lansiranje obavljeno u Svemirskom centru Kennedy na Floridi bilo je uspješno, tako da je polijetanje rakete SLS, koja je ponijela kapsulu Orion, označilo još jedan historijski trenutak za NASA-u.

Godine 1969. su astronauti Niel Armstrong i Buzz Aldrin napravili korake na Mjesecu i to je bila zlatna era istraživanja svemira. Program Apollo je transformisao način na koji čovječanstvo vidi našu planetu. Danas, 50 godina kasnije, Mjesec je ponovo na “dohvat ruke” zahvaljujući programu Artemis.

Nasa's Artemis 1 launch is about to change the future of humanity in space | The Independent

Misija Artemis I podrazumijeva let kapsule Orion oko Mjeseca bez posade, druga misija će uključivati posadu, a treća slijetanje astronauta na Mjesec. Dugoročni plan je putovanje na Mars.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button