U fokusu

Bukvarević: U ponedjeljak počinje rad na kreiranju prijedloga boračkog zakona

Bukvarević je za Klix.ba kazao da se s početkom iduće sedmice kreće u konsultacije sa svim zainteresiranim predstavnicima boračkih organizacija i političkih stranaka, a sve u cilju kreiranja realnog i provodivog zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica.

Kao što je poznato, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH na posljednjoj sjednici zadužili su Vladu FBiH da u roku od 30 dana usaglasi Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

Možda će Vas zanimati i:

Radna grupa do kraja sedmice

Prijedlog zakona se treba usaglasiti zajedno sa predstavnicima Koordinacije boraca i kampa boraca, kao i sa Odborom za boračka pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

“Očekujem da ćemo do kraja iduće sedmice oformiti radnu grupu koja će imati relativno kratak rok za usaglašavanje teksta zakona. Sada imamo četiri teksta, a mi ćemo pokušati iz svih njih pronaći ono što je najoptimalnije, najrealnije i ono što je provodivo. Ovdje se radi o izuzetno teškoj oblasti u kojoj morate voditi računa o realnosti, pravednosti, potrebama, poštovanju prema ljudima koji su dali najviše za odbranu BiH, ali opet poučeni iskustvima iz ranijih perioda, kad god su se donosili takvi zakonu, tri, četiri pa i deset puta je premašena procjena koliko bi tih ljudi bilo. Sada zaista moramo tražiti najoptimalnije rješenje”, rekao je Bukvarević za Klix.ba.

Federalni ministar za pitanja boraca je naveo da će ministarstvo iz kojeg dolazi učiniti sve kako bi u proces koji predstoji bili uključeni svi predstavnici boračkih organizacija, sa željom da se kreira što je moguće bolji zakon koji će biti prvenstveno realan i provodiv.

Kako je istakao, demobilisani borci od 2010. nemaju svoj zakon, jer je on prije devet godina stavljen van snage zbog ogromnog broja onih koji su ušli u boračka prava.

“Od tadašnjih planiranih 50.000 došlo se do 137.000 korisnika i do 357 miliona KM izdvajanja. Parlament i Vlada FBiH su u to vrijeme bili pred finansijskim kolapsom. Zbog svega toga sada moramo ponuditi realan zakon, svjesni činjenice da imamo demobilisane branioce BiH koje je sustigla bolest ili starost i koji ne mogu da privređuju, te samim tim ne mogu ostvariti ni pravo na penziju, jer nemaju dovoljno radnog staža. To smo ponudili i prošle godine, ali nažalost zbog velikog broja amandmana koji su usvojeni u oba federalna doma, taj zakon je postao neprovodiv”, istakao je Bukvarević.

Javno objavljivajne registra nakon zakona

Govoreći o boračkom registru, resorni ministar je napomenuo da je on dostavljen prema svim nadležnim općinskim službama te da je dostupan svim institucijama u skladu sa Zakonom o pravima branilaca. Njegovo javno objavljivanje, rekao je Bukvarević, moglo bi uslijediti tek nakon usvajanja zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica.

“Uz sve rizike i probleme vezano za javnu objavu registra, prihvatili smo prijedlog da u roku od 60 dana od usvajanja zakona objavimo registar na web stranici Ministarstva za boračka pitanja. Tu nema nikakvih problema, lično mislim da to pitanje neće ništa riješiti, jer smo u Hrvatskoj taj registar imali javno objavljen tri godine, nakon čega je povučen i upućen institucijama”, zaključio je Bukvarević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button