Zbog sukoba RS-a i državnog nivoa ugroženo učešće BiH u studentskom programu Erasmus

Zbog sukoba RS-a i državnog nivoa ugroženo učešće BiH u studentskom programu Erasmus


Ovaj sukob već je napravio mnoge probleme našim visokoškolskim institucijama, a uskoro će i studentima, te je u pitanje doveo desetine miliona eura.

Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Elvir Zlomušica u razgovoru za portal Klix.ba podsjeća kako institucionalnu akreditaciju u našoj zemlji ima 26 institucija, a kako akreditacija studijskih programa nikad nije ni započela.

“Dosad je proces akreditiranja radila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, a njen rad je definisan okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju. Međutim, postoji već duži period i Agencija za akreditaciju na nivou entiteta Republika Srpska koja kaže da nove norme koje su usvojene prije nekoliko godina na osnovu državnog zakona kažu da bi akreditiranje od strane državne agencije značilo prenošenje nadležnosti s entiteta na državni nivo. Vlada RS je obavezala dva člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH koji dolaze iz Republike Srpske, a koje je imenovao Parlament BiH, da to ne dozvole”, kazao je Zlomušica.

Mostarski rektor kaže kako je istekla akreditacija univerzitetima u Zenici, Tuzli, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci od javnih univerziteta, a kako je akreditacija neophodna za prijavu na projekte Evropske komisije kao što su projekti Erasmus, sve je dovedeno u pitanje. Dovedeno je u pitanje i 15 miliona KM uloženih u razvoj novih studijskih programa koji trebaju biti akreditovani te je moguće da će Evropska komisija tražiti povrat sredstava koja su već utrošena.

“Enver Halilovi, direktor državne agencije kaže da radi po zakonu koji je na nivou države, a kolege iz RS-a kažu da je ovo derogiranje Ustava BiH, odnosno prenošenje nadležnosti s entiteta na BiH. Tu se postavlja pitanje šta je starije zakon ili ustav, a mislim da se to neće rješiti bez političkog pritiska vladajućih stranaka”, kazao je za Klix.ba rektor Zlomušica naglasivši da i akreditacija Univerziteta “Džemal Bijedić” ističe polovinom ove godine te da je zbog toga njegovo kritičko obraćanje na nedavnoj svečanosti povodom 42. rođendana ove institucije bilo time uslovljeno.

Video u fokusu


Facebook Comments