BiHU fokusu

Muhamed Filipović: U toku je realizacija podjele BiH (VIDEO)
Zbog bolesti i slabosti, gubitka vida, nije mogao doći u studio FACE, pa smo mi došli njemu. Gost Face to Face-a je bio najstariji akademik, profesor pa i političar. Emisija je realizovana uživo iz stana u kojem živi a nakon nekoliko minuta emisija je nastavljena iz studija CD-a.

– Sve ono što ja kažem niko ne benda. Ja sam o svim problemima naše države i našeg naroda, napisao i govorio već davno. O svim pitanjima i problemima sam pisao, govorio, izrekao, nastojao da dohaberi do bilo koga sve to, ali ništa. Niko nije slušao niti čitao. Nije slušao. Govorili su ”Šta ovaj stari hoće?’. I na kraju se sve to što sam rekao, pokazalo se tačno. Čim sam vidio da će Amerika uništiti komunizam, znao sam da će BiH biti predmet agresije.

Možda će Vas zanimati i:

Akademik Filipović je rekao da trenutna situacija u BiH veoma teška, jer smo mi pristali na podjelu BiH koja je neprirodna i nemoguća. Na to su pristali političke vođe.

– U toku je realizacija podjele BiH. Imali su na umu da dobiju za sebe državu prema svojim idejama. Ne znam zašto. Nikada nisu jasno ni obrazložili to. Krećemo se putevima za koje ne znamo kuda nas vode. Niko nikada nije rekao: čujte ljudi, muslimani, Bošnjaci, mi idemo ovim putem i ovo su nam ciljevi.

Istakao je da moramo naći strategiju, taktiku koja će nam omogućiti da vratimo BiH u njeno prirodno stanje.

– Mi smo zemlja koja je očajno dezintegrirana. Nemamo nijedan put značajan koji bi povezivao sve naše krajeve. Svaki je odsječen.

Dotakao se i teme o brzom putu Sarajevo-Beograd. Kaže da se na taj način zatvara se ponovo BiH, onaj živi, aktivni ekonomski i snažni dio nje prema ostatku Bosne. 5C nema veze s nama. On je planiran da bi Istočna Evropa mogla što prije doći u Evropu.

Rješenje ovakve situacije jeste, prema njegovom mišljenju, da mi moramo promijeniti vlast.

– Mi nemamo ništa. Mi ne možemo ništa na silu. Moramo imati sofisticiranu strategiju koja će nam omogućiti da djelujemo na cijelom prostoru BiH. Niko iz Federacije ne ode i ne obiđe gradove i sela u RS-u i obratno. Moramo osigurati evoluciju unutrašnju i spoljašnju. Ako mi pokažemo da možemo unutra da se povezujemo, onda će i vanjski svijet kao i za Evropu biti jasno da se sa njima možemo povezati.

Ako se dogovore Srbi i Albanci o promjeni granica, akademik kaže da to za našu državu baš ništa ne znači. Ali Dodik kaže da znači, da će doći do otcjepljenja?

– Neće se ništa otcjepiti. On ne može da se otcijepi. To je jedna njegova ”babaroga” kojom straši ove ljude koji su već uplašeni. Mi ne smijemo nasjesti na ideološku floskulu i jednu neosnovanu politiku koju vodi Dodik. Samo je pitanje do koje granice će moći ići i na koji način da mu se mi suprotstavimo. On bi trebao da se ponaša da je država cjelovita i da ne misli da je RS nedodirljiva. Gluposti su da se zahtjeva mijenjanje njenog imena. Treba da se zna da RS nije nedodirljiva, nije tabu država. Ovo je zajednička država. I imamo još jedan faktor koji je sličan Dodiku. To je šef hrvatske politike. Čović.

Filipović je poručio Izetbegoviću da se oslobodi ideje da će neko za njega nešto učiniti.

– On misli da će Erdogan nešto za njega učiniti. Neće. Erdogan tamo šuruje sa Srbijom. Oni neće za nas raditi. Izetbegović mora znati da politiku mora voditi sa svojim narodom, a ne sa ljudima kojima su zinuli da im ”kapne koja u usta”.

Obradovala ga odluka da SDP neće ući u vlast sa SDA.

– Uvijek će naći oni jaki partnera sebi. SDA će uvijek naći partnera. Za državu je važno da ima dobru vladu. A to nije vlada Izetbegović – Nikšić. Nikšić je bio predjednik Vlade, ali nije bilo selameta.

A Radončić – Izetbegović?

– To je ”Volim te, volim te, ali te ne mogu vidjeti”. Nazor brak. Oni će napraviti tu vladu, oni će se truditi da nešto naprave, ali će biti problem u tome koliko su iskreni i jedni i drugi. Ja mislim da je Radončić zainteresovan, jer on nužno treba da dobije neku mogućnost da pokaže šta može, šta želi, kako može djelovati. A Izetbegović, međutim, hoće nekoga ko će mu omogućiti, da mu pomogne da vlada.

Prokomentarisao je i problem Kosovo – Srbija.

– Kosovo je bilo jedan šamar Srbima od Amerike zbog toga što Srbija nije uvažavala njihove instrukcije i stavove. Ja ne mislim da sebi iko može dopustiti da pokrene rat. Mislim da će enigmu riješiti sam Vučić. Time što je njegov režim apsolutno korumpiran. Ja imam, preko jednog čovjeka, uvid u to kako oni funkcioniraju. I Vučić neće dugo. Ruše ga oni koji su moćni i koji to mogu. Ruše ga Amerikanci!

Šta bi to značilo za BiH? Odlazak Vučića. Ko bi mogao doći na njegovo mjesto?

– Ja ne znam ko bi to mogao biti, ali morat će biti drugačiji. A to bi nama dalo šansu da konačno normalno razgovaramo. Ja ne mogu da shvatim Vučića da on jako voli i poštuje Bošnjake, ali BiH ne spominje. On ima stajalište da se BiH mora razbiti i njene dijelove pripojiti Srbiji.

Za kraj intervjua, rekao da možemo svašta očekivati, pogotovo ako se ne opametimo. Prvi se treba opametiti onaj koji prvi dobije po glavi.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button