U petak otvaranje izložbe Nisada Hamzića u galeriji “Mi Ritmo”

U petak otvaranje izložbe Nisada Hamzića u galeriji “Mi Ritmo”


U galeriji “Mi ritmo”, u Robnoj kući Tuzlanka, u petak 22. februara, u 19 sati biće otvorena izložba Nisada Hamzića.

Za Nisada Hamzića bi se moglo reći da ga njegova sklonost ka istraživanju u domeni likovne umjetnosti stalno tjera na nove mogućnosti izražaja, kao i odbacivanje jednog ustaljenog stila i prilagođavanja široj publici, koja traži od autora lako prepoznatljivo i dopadljivo njihovom oku.

Nisad se igra teksturom i njenim taktilnim svojstvima koja čine zanimljivu fakturu slike. Od hrapavog i glatkog, mekog i tvrdog, mat i sjajne. Poznavajući autora i njegov životni put od bosanskih brda i zelenila pa do dalmatinskih pejzaža punim svjetlosti i kamena, on je uočio suštinu lokalnog i to prenio na sliku modernim načinom.

Malter, gips, drvo, kamen kao i ostali prirodni i novi materijali koji ne obiluju bojom nego su u velikoj mjeri akromatski te lišeni bilo kakve bojene privlačnosti, na Nisadovim slikama su usklađeni i odmjereni površinom i sa posebnim akcentima drže jedinstvo i dominaciju u slici.

Ima dosta umjetnika koji se naslanjaju na “Enformel” na neodmjeren način. Materijalizacija njihovih tekstura je pretenciozna u dokazivanju vještine imitacije te kao takva prelazi u kič. Kod Nisada Hamzića to nije slučaj.

Nisad Hamzić je rođen 19.03.1961. u Dobošnici, općina Lukavac. Do sada je izlagao 7 puta samostalno i 28 puta na skupnim izložbama. Dobtnik je 3 nagrade za svoja likovna ostvarenja. Iako bez formalnog obrazovanja cijeli svoj život je prisutan u svijetu likovnosti.

Video u fokusu


Facebook Comments