Rođena je bez ruku, ali njeno srce i želja za uspjehom su veći od svega – ONA JE SVJETSKA PRVAKINJA U PARATEKVANDOU!

- Kategorija: Borilački sportovi, Lifestyle, Pozitiva

Dejana Bačko, djevojka rođena bez ruku, ostvarila je fantastičan podvig: osvojila je zlatnu medalju na Paratekvondo šampionatu planete održanom u Turskoj.

Kada je Dostojevski pisao “Zločin i kaznu”, u prvom činu, tačnije u tamošnjoj drugoj glavi, stavio je i sljedeću smjernicu: “Budite sunce i vas će svi vidjeti”. I kao da je iz te rečenice u svijet pobjegla ova mlada djevojka iz Bačke Palanke, čudo od živog bića koje svojim postojanjem diže svijest o snazi vjere, nade i ljubavi.

Njena vjera da je nemoguće – moguće stvorila je od djevojčurka rođenog bez ruku najprije mladu slikarku. A slikala je od malena, držeći četkicu ustima, češće – nogama:

Njena nada se sastojala u tome da će trud koji svakodnevno ulaže zaista ostaviti traga. I na nju, i na svijet oko nje.

A njena ljubav, prema sportu, otjelotvorila se i kroz tijelo koje možda nije onako kakvo smo navikli da viđamo, ali koje je zbog te ljubavi postalo veličanstvenije od mnogo toga što jesmo vidjeli.

U Antaliji, u K41 kategoriji A takmičarki do 49 kilograma, Dejana Bačko je osvojila titulu prvaka svijeta. I to ispred Ruskinje Sakinat Magomedove i Turkinje Semre Kare.

“Trenutno se nalazim na svjetskom prvenstvu u paratekvondu u Turskoj gdje po prvi put postajem prvak svijeta. Jedno divno iskustvo i ponosna sam na sebe a vjerujem da je i moja zemlja Srbija. Java ili san, vidjeću ujutro kada se probudim 🙂 Dokazala sam sebi da nema odustajanja ovim putem kao broj 1 u svijetu i prošlim kao broj 1 u Evropi. Naravno, zahvaljujem se mom matičnom klubu Gitros a najviše treneru Aleksandru Andreevskom kojem posvećujem ovu medalju zbog truda i vjerovanja u mene!”, poručila je Dejana Bačko.

Lijepo reče Dostojevski. Budite sunce, i svi će vas vidjeti.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Slične objave

Facebook Comments