SvijetVijesti

U Italiji danas prvi put nakon dvije sedmice nema novih zaraženih od virusa










Dvije sedmice nakon što je deset talijanskih gradova proglašeno tzv. ‘crvenom zonom’, u njima po prvi puta nije bilo novozaraženih ljudi, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio…

U Italiji je dosad zaraženo 15,113 ljudi, a njih 1016 je nažalost i umrlo od posljedica korona virusa. Nakon što je talijanska vlada uvela drastične mjere te zatvorila brojne trgovine, barove, restorane i frizerske salone te ograničila kretanje, čini se da te mjere napokon polučuju i prve rezultate. Potvrdio je to sinoć u razgovoru za BBC talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Malo.

Naime, dvije sedmice nakon što je desetak gradova na sjeveru Italije proglašeno tzv. ‘crvenom zonom’ i zatvoreno, u njima napokon nema novih slučajeva zaraze.

Mjere koje su uvedene u tim gradovima poslužile su kao model za ostatak te zemlje. Inače, u Italiji se dosad od korona virusa izliječilo 1258 ljudi, a broj zaraženih od srijede porastao je za 2651. Talijani očekuju da će se rezultati restrikcija vidjeti za oko dvije sedmice te da bi dosad širenje korona virusa trebalo biti stavljeno pod kontrolu, posebno u gradovima izvan inicijalne ‘crvene zone’.

Italija se, piše dalje BBC, suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata. Na saniranje širenja i posljedica korona virusa Italija će potrošiti oko 28 milijardi američkih dolara zbog čega će njena privreda najvjerovatnije potonuti u duboku recesiju.

Interaktivnu mapu pratite OVDJE.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button