Kultura

MJUZIKL KOSA: Kad’ ti glumačka postava promijeni pogled na život!Gase se svjetla. Tišina među publikom. Čuje se samo poneko šuškanje zimskim jaknama i traženje najudobnijeg položaja na neudobnim stolicama. Na sceni poznata, ali istovremeno nepoznata lica… Potpuno udubljeni u nove životne uloge pričaju nove priče…

Piše: Azra Delmanović

Možda će Vas zanimati i:

Ovako je prije nekoliko sedmica u Tuzli započela pretpremijera mjuzikla  ”KOSA”u organizaciji Udruženja Akustikum.  Mjuzikl “KOSA” plod je saradnje mladih umjetnika Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, u okviru projekta “kultuRevolucija”, a rađen je prema motivima istoimenog Broadway mjuzikla iz 1968. te filma Miloša Formana iz 1979. godine. Mjuzikl je u režiji mlade redateljke Dušanke Belade. Već vam je sve jasno-mladi posvećeni umjetnici u kreiranju velikog djela!

Iako se ne mogu pohvaliti odlascima u Pozorište, s vremena na vrijeme volim se počastiti nekom predstavom. Ovoga puta nisam išla zbog toga što me sama tema mjuzikla privukla, išla sam isključivo zbog toga jer poznajem glumce i glumice pa sam htjela da ih podržim.

Kada kažem ‘poznajem’ ne mislim da smo najbolji prijatelji, nego da smo zajednički radili na nekim projektima kroz koje sam mogla vidjeti koliko daju zadnje atome snage da publici prenesu emociju na daskama koje život znače. A kada vidite da neko nešto radi iz tolike ljubavi, znate da ishod mora biti dobar.

Već u prvih nekoliko minuta  bila sam oduševljena njihovom energijom. Odmah na prvu se vidi da su cijelim bićem ušli u ulogu i da su zaboravili da postoji ostatak svijeta. Kreirali su novu stvarnost i svakim novim pokretom i pogledom svoju publiku uvlače u to. I to ne samo emotivno, oni čine da se osjećate kao da ste dio mjuzikla. Vjerujte mi, ja se nisam osjećala kao publika, osjećala sam se dijelom njihovog svijeta.

Iako bih voljela, zaista ne želim da Vam prepričavam sve iz ovog mjuzikla jer je bitno da to osjetite na sopstvenoj koži. Ali, postoji nekoliko stvari koje moram reć. Da mi je neko nekad rekao da u dva sata mogu naučiti nešto čemu nas uče cijeloga života, ne bih mu vjerovala, ali ovo djelo mi je uspjelo otvoriti oči. Možda je samo ”podebljalo” neke moje stavove, pa sam sve lakše prihvatila, a u nekim stvarima mi je očitalo kvalitetnu životnu lekciju.

Mjuzikl  Kosa će vam u nekoliko minuta pokazati šta znači biti slobodan. Istinski slobodan bez obzira na sve okolnosti i probleme. Naučit će vas kako druge ne trebate mijenjati, nego trebate sve različitosti prihvatiti i uzeti najbolje od svakoga, a ono što vam se ne dopada-poštujte. U par minuta, naučit ćete i šta je stvarno prijateljstvo i zapitat ćete se imate li vi to u svom životu? Ukoliko imate, poslije ovog mjuzikla, cijenit ćete mnogo više nego do tada! Ukoliko nemate, znat ćete čemu trebate težiti.

Bez obzira kakvog ste mentalnog sklopa, kakve probleme imate, koliko vam je godina ili iz kojeg razloga odete da pogledate ovaj mjuzikl, on će Vam dati odgovore na Vaša životna pitanja. To neće biti još jedna posjeta Pozorištu, to će biti prilika da na život pogledate s druge strane. Sa prave strane!

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button