Politika

I dalje bez dogovora o formiranju Vlade FBiH, Lendo poručio: Ponudit ćemo nešto dobro za Osmorku










Ni nakon današnjeg sastanka predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije postignut dogovor o formiranju entitetske vlade. Potpredsjednik Refik Lendo (SDA) je govorio o ovom procesu.

Kao zaključak sastanka je istakao to da SDA u narednih sedam do deset dana ponudi rješenja, a da nakon toga on inicira sastanak predsjednika i potpredsjednika o ovom pitanju.

Prema njegovim riječima, on se danas opredijelio na osnovu zaključaka Parlamenta FBiH i visokog predstavnika Christiana Schmidta o formiranju vlasti koji je dao još jednu priliku da se domaći politički akteri dogovore o tome.

Na novinarsko pitanje koji su zahtjevi SDA u formiranju vlade, Lendo je odgovorio da ne bi konkretno govorio o ministarstvima. Najavio je da će Osmorka od SDA dobiti prihvatljivu ponudu.

“Ponudit ćemo nešto što je u interesu građana, što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o premijeru i bilo kojem dijelu kada je u pitanju učešće SDA”, naglasio je.

Poručio je da bi bilo prihvatljivije da se domaći političari dogovore, nego da visoki predstavnik donosi bilo kakvu odluku. Upitan šta ako visoki predstavnik donese odluku, kazao je da se ona mora poštivati.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, ukazao je da ono što on predlaže ne podrazumijeva ustavne promjene.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button