SUD POTVRDIO PRESUDU HUANITU LUKSETIĆU – IDE U ZATVOR: “Ovo je za njega smrtna presuda”

SUD POTVRDIO PRESUDU HUANITU LUKSETIĆU – IDE U ZATVOR: “Ovo je za njega smrtna presuda”


Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuslovnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje. To što je s majkom zasadio 11 biljaka samo kako bi si olakšao simptome multiple skleroze za sud nije bilo opravdanje.

Kako doznaje RTL od člana uže porodice Huanita Luksetića, Županijski sud je potvrdio prvostepenu presudu. Njegov advokat Vladimir Gredelj zgrožen je odlukom Županijskog suda iako odluku još nije primio ni pročitao.

Da se pita državu, već bi bio u grobu

“Ovakvom presudom njegov život je ugrožen. On je samo zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspio preživljavati, a ovakva kazna je za njega smrtna presuda. Njega su osudili jer si je spašavao život, a da mu pritom nisu omogućili niti imaju mogućnosti ponuditi mu alternativni lijek. Što se tiče države i onih koji odlučuju o takvim stvarima, on bi već ionako bio u grobu da si sam nije pomogao. Zgrožen sam, ogorčen i sablažnjen ovakvom odlukom koja oduzima čovjeku pravo na život”, kazao je Gredelj.

net.hr


Facebook Comments