SportSuper vodič - Gdje izaćiTuzlaU fokusu

Kuća sporta: Čuvar uspomena 100 godina rada RSD SLOBODA (FOTO)

100 godina ljubavi. 100 godina postojanja. 100 godina vrijednog rada, truda i zalaganja. 100 godina, a mnogo više lijepih uspomena, golova, velikih igrača, dobijenih utakmica.

100 godina SLOBODE. 2019. označit će jubilarni 100. rođendan RSD Slobode, jednog od najstarijih sportskih društava u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu.

Upravo tim povodom poznata umjetnica Edina Selesković je u saradnji sa arhitektom Mirzom Čorbićem napravila projekat Kuća sporta – 100 godina Slobode.

Tuzla i sport u Tuzli zaslužuju svoju Kuću u kojoj će kreirat jedinstvenu postavku.
Ovaj interaktvni Muzej će, pod parolom “Svi smo mi Sloboda -100 godina”, ispričat narativ Slobode koji još nije ispričan. Sloboda građanima Grada soli predstavlja izvor ponosa i snage, dokaz da zajedno možemo nešto napravit i održat tako dugo.

Ovo je narativ o uspjesima, godinama i mjestima, ali i mnogo mnogo više.

Glavna misao vodilja pri stvaranju postavke ovog muzeja je pružit posjetocima iskustvo prolaska kroz historiju i ponos Slobode, povezivanjem elemenatata fzičkih eksponata, scenografije, video, audio i interaktivnost, vodeći posjetioca kroz narativ duha, inspiracije, snage Slobode.

Ovo je narativ o ljudima, o ljudskim pričama, o ljudskim uspjesima, nadanjima, pobjedama i porazima, o superherojima koji su ponikli iz ovog grada. Ovo je putovanje na kojem nailazimo na datume i pehare, ali najviše se primjećujemo ono šta nas čini ponosnim i zbog čega i dalje živimo Slobodu, a to je spoznaja da su upravo obični ljudi svojim snovima i radom učinili sebe herojima, a ovaj grad legendom.

Kuća sporta će imat dva nivoa:

  • Offline (u adekvatnom prostoru dostupnom građanima i turistima na savremen muzejski način izložili bi se svi relevantni artefakt povezani sa stogodišnjim životom Društva. Ovaj muzej će se uključit u turističku ponudu Tuzle.
  • Online (virtualni muzej) – fotografije, skenovi, klipovi i slični element (izložaka offline muzeja) postavljeni na internetu, odnosno pohranjeni na CD-u.

RSD Sloboda je uvijek bila više od igre i više od sporta. To je bila ideja slobode, koja se transformisala, u skladu sa generalnim društveno-historijskim promjenama, ali je uvijek podrazumijevala njen najviši nivo i najplemenitija i univerzalna značenja i efekte.

Istovremeno RSD Sloboda je u svih sto godina svog postojanja bila i poseban način na koji su se građani Tuzle odnosili prema svom gradu postajući vremenom metaforom ljubavi prema Tuzli. Zato, u ovoj 2019. slavimo uspješne priče, sportske velikane, tradiciju, požrtvovanost, ljubav i ideju.

Slavimo SLOBODU!



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button