Lifestyle

Santorini više nema mjesta za turiste

Jedan od najljepših grčkih otoka Santorini više ne može podnijeti veliki broj turista, smatraju u Komitetu za transport Europskog parlamenta (TRAN Commitee).

Santorini je maksimalan broj dostigao 2017. godine kada je ugostio 5,5 miliona posjetilaca, a u odnosu na 2012. kada je bilo “samo” 3,3 miliona turista, to je za 66 posto više.

Tokom 2018. godine u luku Santorinija pristalo je 474 kruzera sa oko 750.000 putnika, što je 130.000 turista i 70 brodova više od onih koji su pristali 2017. godine. To znači da dnevno samo sa kruzera 2.000 ljudi obilazi otok od ukupnog broja od 18.000 turista dnevno.

Koliku gužvu prave turisti na iovako malom otoku, vidi se po činjenici da je na jednom kilometru kvadratnom tokom 2017. godine bilo 107,8 turista na 100 stanovnika, piše Radio021.

Iako veliki broj turista donosi desetine miliona eura ostrvu, stvara čitavu seriju problema po prirodnu okolinu, nedostatak vode i struje i udvostručivanje broja ilegalnog smještaja putem AirBnb-ja od koje vlasti nemaju koristi. Najzanimljivije od svega je da su u posljednjih nekoliko godina i turisti počeli da se žale na gužvu i zastoje u saobraćaju.

Europski parlament tvrdi da odgovornost za situaciju na Santoriniju snosi grčka vlada, koja je morala predvidjeti tokove turista i u skladu sa tim mehanizme kojima će održavati red na ostrvu da zaštiti stanovnike i sam otok.

Nesklad između lokalne samouprave i ministarstva turizma doveo je do serije problema koji će sada Grčku više koštati od toga što dobija od samog turizma.

Na primjeru Santorinija trebaju učiti i još neke destinacije u Grčkoj, a ponajviše Peloponez, smatraju u Europskom parlamentu.

Radio SarajevoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button