U fokusu

Zakonom osigurati naknade za roditelje djece s poteškoćama u razvoju

Istaknula je da postojeći zakon ne prepoznaje kategoriju djece s poteškoćama u razvoju koja trebaju cjelodnevnu brigu, što znači da se zbog zdravstvenog stanja djeteta roditeljima oduzima pravo na rad.

Izmjene zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom u Federaciji BiH, koji je protekli tjedan upućen je Vladi FBiH na razmatranje, definiraju da roditelji koji 24 sata moraju biti s djecom s poteškoćama u razvoju dobiti status roditelja/njegovatelja, plaću te zdravstveno i mirovinsko osiguranje, kazala je danas na pres-konferenciji direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” Ines Kavalec.

Možda će Vas zanimati i:

Istaknula je da postojeći zakon ne prepoznaje kategoriju djece s poteškoćama u razvoju koja trebaju cjelodnevnu brigu, što znači da se zbog zdravstvenog stanja djeteta roditeljima oduzima pravo na rad. ”Na ovaj način bismo sačuvali i obitelji, jer se oko 70 posto roditelja djece s poteškoćama u razvoju i razvede”, pojasnila je. Kavalec je kazala da je Udruženje “Dajte nam šansu” jedino udruženje u BiH koje daje podršku obiteljima koje imaju člana s poteškoćama u razvoju te da su na osnovu njihovih saznanja proistekle realne potrebe tih obitelji.

 

Dodala je da su se za izradu zakona koristili zakon iz Hrvatske, te da je jedan od uvjeta pristupa Hrvatske Europskoj uniji upravo bio i usvajanje takvog zakona.   Zastupnik Socijaldemokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić kazao je da je prošli tjedanproslijedio izmjene tog zakona Vladi FBiH te je izrazio nadu da će biti razmatran i u Parlamentu Federacije BiH. Dodao je da bi se zakon mogao primjenjivati od 2020. godine kako bi ostalo dovoljno vremena da se iznađu sredstva za financiranje naknada.

U Hrvatskoj, dodao je Čengić, naknada iznosi oko 2.500 kuna mjesečno. Ako nacrt bude usvojen, Čengić ističe da županijska ministarstva trebaju uraditi procjenu broja takvih obitelji te izraditi prve financijske analize. Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija kazao je da zakon predstavlja ‘ispravljanje nepravde’ koja postoji u bh. društvu. Po njegovim riječima, prema procjenama iz drugih zemalja za realizaciju takvog zakona neće trebati mnogo financijskih izdataka te da zakon rasterećuje i ustanove i državu u drugim aspektima.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button