Protest protiv vlasti u Nišu: “Srbija te više neće! Vidiš li to, Vučiću?”

Protest protiv vlasti u Nišu: “Srbija te više neće! Vidiš li to, Vučiću?”


Jedan od govornika, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jovanović, predložio je da se svi zahtjevi pretoče u jedan, a to je “neopoziva i momentalna ostavka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”

Više hiljada demonstranata okupilo se na Trgu kralja Milana u centru Niša na drugom protestu protiv lokalne i državne vlasti “Stop teroru, Niš bez straha, 1 od 5 miliona”, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su skandirali “Nećemo sendviče” i “Lopovi, lopovi”, a porukama na transparentima poručili “Vi idite, mi ostajemo”, “Nas je ipak više”, “Nećemo svjetlosne lampe, hoćemo željezničke rampe”, “Dole diktatura”, “Sistem te laže”…

Na protestu je govorio novinar Srđan Škoro koji je rekao da je “Srbija ustala” i da se “ovo ne da zaustaviti” jer se protesti, prema njegovim riječima, ove nedjelje održavaju u četrnaest gradova, a naredne će ih biti u dvadeset.

“Srbija te više neće! Vidiš li to, Vučiću? Od tijela svog naroda si napravio sendvičare. Sram te bilo! Od Srbije si napravio privatnu prćiju gdje ti i tvoji drugari bjesomučno kradete i lažete”, rekao je Škoro.

Pozvao je i na bojkot izbora.

“Vučić nam svakog dana prijeti nekim izborima. Na te izbore niko normalan neće izaći jer to nisu izbori, to je kriminal! Na izbore će se izaći kad budu slobodni mediji, slobodni građani, slobodni izbori. Do tada nema izbora, neka ih raspisuje sam sa sobom”, govorio je Škoro.

Okupljenima se obratio i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jovanović koji je predložio da se svi zahtjevi pretoče u jedan, a to je “neopoziva i momentalna ostavka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Prošlonedjeljni zahtjevi ponovljeni su pred okupljenima. Osim ostavki ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, to su i “oslobađanje zarobljenih medija”, stvaranje “nezavisnog regionalnog servisa” u Nišu, postavljanje rampi na pružnim prelazima, kraj partijskom zapošljavanju, prestanak akcija javnih izvršitelja i isključenja struje kod socijalno ugroženih građana, rasvjetljivanje svih slučajeva paljenja automobila u gradu i “vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore Nišu”.

Poslije obraćanja govornika, demonstranti su prošetali ulicama kroz centar grada.

Podsjetimo, Pokret mladih “Za Niš bez straha” je prvi protest “1 od 5 miliona” u Nišu organizovao prošlog petka i, kako najavljuju, treći je planiran za naredni petak.


Facebook Comments