Ministar pravde BiH: “Dan RS” nije neustavan

Ministar pravde BiH: “Dan RS” nije neustavan


Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša izjavio je da “dan RS” nije neustavan i da se njenim građanima mora dati pravo, kao i drugima u BiH, da slave svoje praznike bez medijske hajke.

Grubeša, koji je bio u hrvatskoj delegaciji na obilježavanju “dana RS-a”u Banjaluci smatra da svi u BiH moraju shvatiti da je RS realnost.

“Reakcije nekih medija povodom proslave “dan RS-a”samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni”, rekao je Grubeša za “Glas Srpske”.

On je poručio da Republika Srpska postoji i da je sastavni dio BiH, te da se “neistine često koriste za napade na RS kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je 9. januar proglasio neustavnim”.

“Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januara neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike. Treba poštovati da su u Republici Srpskoj odmah sproveli odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi”, podsjetio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, “mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnjenje da taj dan samoinicijativno proglase neustavnim”.

“Sve je u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan”, rekao je između ostalog Grubeša.

Obilježavanju “dana RS”, 9. januara, u Banjaluci prisustvovali su lider HDZ-a Dragan Čović, te visoki funkcioneri ove stranke Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša.

Video u fokusu


Facebook Comments