Vojnik, špijun: Otkriveni novi detalji Putinove prošlosti

Vojnik, špijun: Otkriveni novi detalji Putinove prošlosti


Russia's President Vladimir Putin visits Kaliningrad Stadium before a meeting with sports officials to discuss the soccer World Cup and other sports issues in Kaliningrad, Russia July 20, 2018. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC19E94CCEE0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otkrio je da je komandovao artiljerijskim bataljonom u sovjetskom periodu. Taj detalj do sada nije bio poznat javnosti.

On je to rekao prilikom posjete Sankt Peterburgu u ponedeljak, gdje je i povukao polugu na topu, koji je zatim zapucao s tvrđave preko rijeke Neve.

“Čin poručnika dobio sam kad sam bio artiljerac, komandovao sam artiljerijskim bataljonom… kalibra 122 milimetra”, rekao je tada Putin, prenosi “Gardijan”.

Prilikom ove posjete Putin nije otkrio više detalja iz svoje prošlosti, a jedan od zvaničnika mu je čestitao na “divnom” topovskom pucnju.

U Putinovoj zvaničnoj biografiji se ne navodi da je dobio čin poručnika, niti da je komandovao artiljerijskim bataljonom.

Prema podacima iz Kremlja, Putin se pridružio KGB-u odmah nakon diplomiranja na Pravnom fakultetu na Državnom univerzitetu u Lenjingradu 1975. godine.

Putin je proveo 16 godina u sovjetskoj obavještajnoj službi, gdje je napredovao do čina potpukovnika prije raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Međutim, svi radno sposobni studenti na sovjetskim univerzitetima morali su da prođu vojnu obuku, nakon čega su dobili čin rezervnog oficira, pa se pretpostavlja da je Putin govorio o tome.

Ova saznanja objavljena su ubrzo nakon što je otkrivena njegova stara identifikacijska kartica u arhivi Štazija. Putin je služio kao oficir KGB-a u Drezdenu osamdesetih, a Kremlj nije ni potvrdio ni demantovao da je današnjem ruskom predsjedniku izdata Štazi kartica.

Malo je pouzdanih informacija o Putinovom radu u Drezdenu, a kao jedna od mogućnosti spominje se da je možda bio zadužen za regrutovanje stranaca koji studiraju ili rade u gradu.

Poznato je da je Putin radio u kontraobavještajnim službama tokom svojih KGB dana. Neki izveštaji tvrde da su njegove dužnosti u KGB-u uključivale nadzor sovjetskih političkih disidenata, ali to nikada nije potvrđeno.

B92

Video u fokusu


Facebook Comments