SvijetVijesti

Francuska najavila evakuaciju evropskih državljana iz Nigera










Francuska se priprema da evakuiše evropske državljane iz Nigera nakon što je državni udar izazvao političku krizu.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je da je prvi avion za evakuaciju “u zraku”, ali nije precizirala da li je poletio za Niger ili iz Nigera.

Postoji “nekoliko stotina francuskih i nekoliko stotina evropskih” građana koji žele da napuste Niger i bit će evakuisani od strane Francuske, rekla je ministrica za francusku televiziju LCI, dodajući da se nada da će operacija biti završena za 24 sata.

Ministarstvo je saopćilo da će danas evakuisati francuske i evropske državljane zbog okupljanja pristalica provojne grupe koja je svrgnula predsjednika ispred francuske ambasade u glavnom gradu Nigera.

Italija će također ponuditi poseban let za evakuaciju svojih građana iz Niameya, najavio je u utorak ministar vanjskih poslova te zemlje Antonio Tajani.

U Nigeru se nalazi manje od 90 italijanskih civila i nešto više od 300 vojnog osoblja, rekao je portparol italijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Francuska će također pomoći Njemačkoj da evakuiše svoje državljane iz Nigera u koordinaciji s njemačkom ambasadom u Niameyu, rekao je portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova za CNN u utorak.

Španija će evakuisati više od 70 španskih državljana iz Nigera. Francuska i Evropska unija su također prekinule finansijsku pomoć Nigeru nakon puča.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button