Kultura

Šta smo o životu i ljubavi naučili od Marka Nikolića
Marko Nikolić je bio glumac koji je svaku ulogu znao da iznese kao da je rođen baš za nju. Bio je kolega koji je, kako kažu oni koji su sarađivali sa njim, na set uvijek donosio dobru energiju, puno humora i anegdota, ali i vrijednih saveta mlađoj generaciji. Ali prije svega je bio čovjek koji je savršeno savladao onu najtežu vještinu u životu – znao je kako da živi u trenutku, da prati svoje srce i da se na kraju ne kaje ni zbog čega.

Čuveni glumac, koji je juče preminuo u 73. godini, iza sebe je ostavio brojne uloge po kojima ćemo ga pamtiti i preko kojih je ušao u domove širom regiona i svima nam osvojio srca. Ipak, kako to obično biva sa zaista velikim ljudima, ostavio nam je i nešto svoje mudrosti, koju bi trebalo da poslušamo što prije, jer Nikolić nije bio samo dramski umjetnik, već i pavi umjetnik života. Tako je u jednom od posljednjih intervjua, koji je dao u maju 2018. za magazin Glossy, dao jednu od najboljih definicija ljubavi.

“Kad je reijč o duhovnosti i pravoj, iskrenoj ljubavi, nisam birao. Nije bilo bitno da li je poznata ili nepoznata ličnost, da li je umjetnica ili sportistkinja, da li je visoka, niska, mršava, debela. Kad mi se nešto svidi u njoj, moglo je njih petsto da mi skrene pažnju kako nisam normalan, ne bi vrijedilo, jer ja sam sebi našao nešto što mi je interesantno. Ne znam da li na žalost ili na sreću, ali tri puta sam se ženio i imam troje divne djece iz ta tri braka. Ne mogu da kažem kako mi je žao što nisam imao deset žena i desetoro djece, bilo bi previše. Mada, ponekad kad moji nasljednici imaju probleme, dođe mi da glasno pitam ko kaže da su djeca radost i zašto se radujemo kad ih dobijemo! Cijelog života samo brineš, jer i kad su djeca dobra, briga je valjda roditelju usađena. A djeca to shvate tek kad i sami postanu roditelji“, ispričao je Nikolić.

Naravno, uz veliku ljubav često ide i velika patnja, pa tako ni Nikolić nije ostao imun na to. Ali nije se stidio da prizna kada mu je teško.

Rasturao sam se od patnje. Bilo nas je trojica glumaca u Narodnom pozorištu koji smo dosta pili. Onaj prvi kaže da pije od radosti, ja kažem da pijem od žalosti jer sam stalno patio, a taj treći kaže da pije od ujutro”, ispričao je glumac anegdotu.

Giga Moravac, što je uloga po kojoj će Nikolića mnogi zavijek pamtiti, znao je da voli i da pati – dvije stvari koje danas mnogi ili ne znaju, ili se plaše da se u njih upuste. Ali do samog kraja je govorio da se ne kaje ni zbog čega, jer sve je to život.

“Kad bih počeo da razmišljam, sve bi se, što kaže moj omiljeni Oliver Dragojević, svelo na to da kad skupiš šta je bilo, cijeli život u jednu pjesmu stane. E meni se sada tako čini. Za čim da žalim? Više bih proveo vremena nabrajajući za čim da žalim nego što sam uopšte proveo života, jer sam izuzetno ljubopitljiv i zainteresovan za sve živo na svijetu“.

Jedna od njegovih najistaknutijih osobina, na koju je podsjetila i Ceca Bojković nakon njegove smrti, jeste upravo to što je bio ljubopitiv i svestran – još jedna od onih stvari na koje mnogi od nas zaborave i zakucaju se samo u jednu stvar. Ne i Marko Nikolić.

“Bio je toliko svestran. On je imao širok krug interesovanja, njega nije zanimala samo gluma. Čovjek je sa njim mogao o svemu, o raznim temama da priča. Bio je radoznao i otvorenog uma. Bio je i pouzdan prijatelj, pravi”, ispričala je Bojković za “Blic”.

Hvala vam, gospodine Nikoliću.

Noizz.rsKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button