Lifestyle

Savjeti kako da napravite najsočniju puricu za savršen Božićni ručak













Božični običaj za ručak je imati sočnu puricu s mlincima. A kako bi vaša purica i ove godine bila najbolja do sada, donosimo vam nekoliko savjeta i trikova za najsočniju blagdansku puricu.

Kada birate svoju puricu, uvijek birajte svježu, a ne zamrznutu puricu jer led koji nastaje tijekom smrzavanja oštećuje mišićne stanice purice i onda se za vrijeme prečenja raspada.

Također, purica ne smije biti prevelika zato što velikim puricama treba i više vremena da se ispeku. Stoga je bolje da ispečete dvije male purice, nego jednu ogromnu. Prije samog pečenja purice  držite je u salamuri, to jest mješavini vode i soli.

Kako bi vaša purica bila sočna i ukusnija, ostavite je u salamuri u razdoblju od 12 do 24 sata.  Nakon što vašu puricu izvadite iz salamure, utrljajte maslac ispod kože. Tako ćete osigurati dovoljnu masnoću mesa jer će se maslac lagano topiti za vrijeme pečenja.

Noge purice ne biste trebali vezati jer zbog toga pečenje duže traje, a i prsa bi se mogla previše ispeći, dok se batak i zabatak ne bi dovoljno ispekli. Ako se ipak odlučite na vezanje nogu, učinite to labavo.

Kako bi vaša purica bila što sočnija prvih sat vremena pečenja okrenite je naopačke. Najvažnija stvar kod pečenja purice je da se ne peče prebrzo.

Prvo se pećnica zagrije na 140°C i purica se peče sat vremena sa nekoliko žlica svinjske masti. Zatim se temperatura spusti na 80 do 100°C.

Sočna purica treba se peći polagano i tijekom pečenja treba se podlijevati masnoćom koju je pustila sama purica.  Tek kada purica završi s pečenjem, ne smije se odmah rezati, već treba odstajati 15 do 20 minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili po tijelu.



Back to top button