Fudbalski saveze BiH, dokle ćemo igrat lopte pored fudbala živog?

Fudbalski saveze BiH, dokle ćemo igrat lopte pored fudbala živog?

Prvi put se desilo „u nas“ da nam nešto tuđe nije bolje nego naše. Reklo bi se da napredujemo, al’ jok. Otišli smo stranputicom.

Piše: Damira Ibranović

Doveli smo stručnjake svjetskog glasa da vode timove. Evo, nprimjer susjed se baš pokazao na klupi nacionalnog nam tima. I na Tušanj je stigao svjetski, a naš – Nalić.

Podigao je posrnulu Slobodu. Tuzlaci mu se klanjaju. Nije samo da zna kako njegovi igrači trebaju s loptom, nego je i prava čaršijska raja. Pismen je i nije sramota za klub sa stogodišnjom tradicijom kad stane pred TV kamere. Kako je i svjetski, a ne samo naš, poštuju ga i u prijestolnici. Svako malo pomaže komentatorima i voditeljima javnog servisa da komentarišu utakmice. Žene padaju na njegov stil i šarm, pa ga neki proglasiše i najbolje odjevenim trenerom u BiH. Što bi se reklo – kompletan paket.

Ali kažu iz NS/FS BiH da ima falinku. Kažu ne zna se obući za utakmicu. Mislim, zna ali nije po članu 24, propozicija igre Saveza koji kaže da trener mora nositi odijelo, sa ili bez kravate ili trenerku s klupskim obilježjima. UEFA-in kišni mantil i crna rolka nisu po propisima bh.fudbalskih stručnjaka koji su napisali član 24.

Da li su se to suprotstavili UEFA-i, ne daj Bože? Možda će propasti nova zgrada Saveza, ako nas UEFA izbojkotuje? Vrijedi li to onih hiljadu maraka koje je Nalić platio zbog kršenja kodeksa oblačenja?

Je l’ smrtni grijeh da se obuče kao Mourinho? Guardiola? Zidane? Ni slučajno Zlatane više, obuci markirni prsluk preko trenerke Slobode iz 98’! Sram te bilo da se obučeš kao najveći treneri u Europi, sram te bilo što nabijaš komplekse buraniji!

Pa, NS/FS-e, ako se ne slažeš sa mnom, pazi kako će UEFA reagovati što ti se ne sviđa njihov zvanični mantil. A ako se slažeš, Bgti napravi reviziju tog spornog člana 24 i prilagodi nas Europi.

Nemoj da kad već imamo reprezentaciju koja je u 12 najboljih nakon Lige nacije, Džeku, Pjanića, Begovića, Barbareza, Nalića, kad imamo publiku od koje strepe najjače reprezentacije, da i dalje igramo lopte pored fudbala živog! Zar nije važnije da se pozabavite stadionima iznad kojih je uvijek upitnik kad se igraju bitne utakmice, da obezbijedite uslove igračima, da pokrpite rupe u mrežama, nego što se bavite Nalićevom oblekom?

Možda i nije, evo nisam pametna, samo pitam…

Related Posts

Facebook Comments